Hlavní obsah

Důchodci by si mohli přilepšit až o 1200 korun

Právo, Jakub Svoboda

Vládní strany ANO a ČSSD se začaly předhánět v návrzích na vyšší růst penzí, než jaký důchodcům garantuje zákonná valorizace. Ta by podle současných odhadů měla od ledna zvýšit důchody v průměru o 840 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon nařizuje valorizaci důchodů vždy od ledna, a to o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd za určené období. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce Jana Maláčová (rovněž ČSSD) chtějí přidat dalších tři až čtyři sta korun. Celkem by si důchodci mohli v průměru polepšit zhruba až o 1200 korun.

„Budeme bojovat za to, aby se důchody znovu zvýšily o důstojnou sumu. A můžeme diskutovat o tom, zdali to budou tři nebo čtyři stovky měsíčně nad rámec zákonné valorizace jako minulý rok, nebo jednorázový příplatek v řádu tisíců ročně jako za (premiéra Bohuslava) Sobotky,“ uvedli Hamáček a Maláčová v komentáři pro Právo.

Bizarní představa, zamítl Ústavní soud poslanecký návrh na změnu valorizace důchodů

Domácí

Babiš pro tisícovku, ale sleduje rozpočet

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš Právu předminulý týden řekl, že by důchodcům přidal nad zákonnou valorizaci tak, že by to symbolicky zaokrouhlil na průměrných 900 Kč navíc.

O víkendu ale v České televizi už premiér připustil, že by zvýšení penzí mohlo být i výraznější.

„Já bych určitě samozřejmě chtěl navýšit důchody i o tisíc. Ale otázka je, jaké budeme mít možnosti, musíme se podívat na ten rozpočet celkově,“ prohlásil Babiš.

Piráti jen pro zákonnou valorizaci

Konkrétní návrh má připravit ministerstvo práce a sociálních věcí. Maláčová již minulý týden na svůj facebookový profil napsala, že průměrné navýšení důchodů o 900 Kč by i vzhledem k podporám rozdávaným kvůli dopadům koronakrize dalším skupinám obyvatel považovala za nízké.

Schillerová: Důchody se nad rámec zákona zvedat nebudou

Domácí

„Všichni jsme koronavirem utrpěli, jídlo neuvěřitelně po­dražilo a senioři jsou a budou nejzranitelnější. Na důchody jim prostě musíme přidat mnohem víc,“ uvedla Maláčová.

Výrazně více než před rokem stálo v červnu například ovoce, které zdražilo o 27,2 procenta. O téměř 16 procent meziročně zdražil cukr a o téměř 13 procent mouka. O více než desetinu podražilo meziročně také vepřové a uzeniny.

S vyšším přidáním penzistům souhlasí i komunisté, o jejichž hlasy se kabinet ve Sněmovně zpravidla opírá. „Je důležité, aby důchody byly valorizovány nad rámec povinné zákonné valorizace. To bude předmětem vyjednávání nad návrhem státního rozpočtu,“ prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Například ODS nebo piráti ale upozorňují na rekordní schodek státního rozpočtu a byli by spíše jen pro zákonnou valorizaci, která si vyžádá zhruba 32 miliard korun. „Je namístě uplatnit pouze tu zákonnou valorizaci.

Česko i v červenci pokračovalo v rekordním zadlužování, schodek překonal 205 miliard

Ekonomika

Nemyslíme si, že je rozumné dělat k tomu nějaký speciální zákon navíc, který by ještě to zadlužení státu zvýšil,“ uvedl v ČT pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Průměrný důchod je 14 427 korun

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde vzhledem k nejistým rozpočtovým vyhlídkám ještě o poněkud předčasnou debatu. Vládní koalice by se měla na lednovém růstu průměrného důchodu dohodnout už tento měsíc, poté, co bude mít k dispozici nová čísla o poklesu české ekonomiky.

Pro zvyšování penzí nad rámec zákonné valorizace by musela jít do Sněmovny s návrhem na úpravu legislativy.

Česko letos získalo z EU o 50 miliard korun více, než zaplatilo

Ekonomika

Letos stát pošle na důchody přes 507 miliard korun. Od letošního ledna stouply penze stejně jako o rok dřív v průměru o 900 Kč. Vláda si přitom opět pomohla jednorázovou změnou zákona, podle zákonné valorizace by průměrné navýšení dosahovalo jen 749 Kč. Každému důchodci se ale doplatilo do penze 151 korun.

Průměrný důchod činil ke konci letošního prvního pololetí 14 427 korun. Příští rok by se měl – i podle toho, co slíbila vláda už dříve – přehoupnout přes 15tisícovou hranici. Nejnovější návrhy ČSSD by pak mohly průměrnou penzi přiblížit k 16 tisícům.

Reklama

Výběr článků

Načítám