Hlavní obsah

Bizarní představa, zamítl Ústavní soud poslanecký návrh na změnu valorizace důchodů

Právo, Petr Kozelka
Brno

Termíny i mechanismus zvyšování důchodů zůstanou beze změny. Ústavní soud (ÚS) nevyhověl návrhu Pirátů, SPD a lidovců, kteří navrhovali dílčí škrty v zákoně o důchodovém pojištění. Plénum ÚS poslaneckou představu změny dokonce označilo za „bizarní” s tím, že by naopak mohla vést k diskriminaci některých důchodců.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Skupina jednačtyřiceti poslanců podala návrh v roce 2018, neboť jim vadilo ustanovení, podle něhož se důchody valorizují k termínu jejich individuální lednové výplaty, nikoli k pevnému datu. To podle nich prý vede ke znevýhodnění lidí, kteří dostávají výplatu penze až ke konci měsíce. Poslanci ve svém návrhu tvrdili, že jde o neodůvodněnou nerovnost odporující Listině základních práv a svobod.

Plénum se soudcem Radovanem Suchánkem upozornilo, že ani po pečlivém prozkoumání nenašlo žádnou diskriminaci.

„Všichni ve stejném postavení dostávají stejně, a tedy jsou si, s výjimkou rozdílnosti data výplaty, zcela rovni. Právní úprava je tak z pohledu poslanci uváděných základních práv a svobod zcela neutrální, žádným způsobem tato práva neomezuje, tím spíš pak ne způsobem, který by byl pro nějaké poživatele důchodu nebo jejich skupinu nějakým způsobem diskriminující,“ konstatoval Suchánek.

Poslanci chtějí změnu valorizace důchodů, obrátili se na Ústavní soud

Domácí

Poslanci ve svém návrhu požadovali, aby valorizace byla poskytnuta za všechny dny v lednu. „Není však jasné, proč by tomu tak mělo být, zejména když ani sami poslanci nerozporují, že z pohledu absolutní výše částek problém nerovnosti mezi účastníky pojištění neexistuje. Systém, kde každý důchodce dostane při stejné výši důchodu valorizováno stejně, by se změnil v systém, kdy každý dostane jinou částku dle data splatnosti, které přitom sami poslanci považují za stanovované svévolně. Představu, že by tento nový systém byl spravedlivější než ten současný, nelze než označit za bizarní,“ prohlásil Suchánek.

Soudci zdůraznili, že napadená ustanovení nezakládají žádnou nerovnost. „Ba dokonce naopak, kdyby jejich zrušení vedlo k přijetí právní úpravy, jakou navrhovatelka naznačuje, mohlo by to narušit současný spravedlivý systém a bezdůvodně znevýhodnit jedny účastníky důchodového pojištění proti účastníkům jiným,“ dodali soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám