Hlavní obsah

Nevím, nemůžu, nechci vědět. Ministryně Dostálová zarytě sedí na výsledku auditu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v úterý řekla, že závěry auditní zprávy Evropské komise nezná a ani je znát nechce a neví, jestli je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů. Uvedla to v úterý na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Nemám co zveřejňovat, pokud jsem ten dokument nečetla, ministryně Dostálová k auditu EKVideo: ČTK

 
Článek

„Nemám co zveřejňovat, pokud jsem ten dokument nečetla. Nevím, jestli je tam napsáno, jestli je premiér ve střetu zájmů. A nezajímá mě to. Jako ministři a jako politická reprezentace dokument nemáme. Chápu pozici úředníků, kteří říkají, že režim tajný je pro ně svatý,“ řekla na tiskové konferenci ministryně Dostálová.

Zároveň znovu zopakovala, že se nejedná o finální verzi, ačkoliv Evropská komise tvrdí opak.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

„Není to jen o tom, že máme přijmout závěry, ale máme se vyjádřit, zda závěry přijímáme. Z našeho úhlu pohledu tak zpráva nemůže být finální,“ dodala Dostálová.

Záznam: Briefing ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové k auditní zprávě Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje BabišeVideo: ČTK

Hájit Babiše do posledního dechu

Co přesně by Česko čekalo v případě, že závěry auditu nepřijme, ministryně neuvedla, ale řekla, že Česko je připraveno se hájit do posledního dechu.

„Pokud s něčím nebudeme jako ČR souhlasit, tak nevidím důvod, abychom se nehájili do posledního dechu a je jasné, že to může skončit až u soudu Evropské unie,“ uvedla Dostálová s tím, že bude chtít s úředníky z Evropské komise jednat mezi čtyřma očima.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vystoupila na briefingu uspořádaném k auditní zprávě Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

České republice v souvislosti s nálezy podle předběžné zprávy k auditu hrozí, že bude na dotacích vracet až 450 milionů korun. Dále by mohlo být pozastaveno i vyplácení dotací. 

EK: Audit je finální

Zprávu do Česka Evropská komise poslala v pátek, úředníci resortu se s ní seznamují od pondělí. Jde o anglickou verzi auditu zkoumajícího podnikání firem spojených se společností Agrofert, na kterou má podle předcházející předběžné auditní zprávy Babiš stále vliv.

Zpráva je podle mluvčího Evropské komise konečná a Česko poté, co obdrží český překlad, má zmíněné dva měsíce jen na to, aby napsalo, jak naloží s připomínkami v auditu a jaká navrhne řešení.

„Skutečně jde o finální zprávu. Nejdříve musíme – v daném termínu – zaslat český překlad zprávy. Poté budou mít české úřady dva měsíce na to, aby zaslaly zprávu, jak plní obsažená doporučení,“ řekl mluvčí EK pro Radiožurnál. Z jeho formulace vyplývá, že Česko už nemá prostor pro jakékoliv rozporování závěrů auditu.

Podle premiéra Babiše jde o účelovou záležitost. „Evropská komise není dostatečnou autoritou. Proč si myslíte, že Evropská komise má patent na rozum? Nemá. A nemá vykládat české zákony a speciální zákon proti Babišovi. Určitě to není autorita,“ prohlásil Babiš.

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Domácí

Podle nedělních informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Obsah dokumentu ale nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů, a Česku hrozí, že bude na dotacích vracet až 450 milionů korun.

Další postup v celé věci a snahu o zveřejnění v úterý dopoledne také koordinovala opozice. Plánuje i zařazení bodu o auditu na plénum Sněmovny a chce vědět, co vláda k této věci udělá a jak bude postupovat do budoucna.

Reklama

Výběr článků

Načítám