Hlavní obsah

Do konce února vláda nerozvolní. Nejdříve v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koronavirová opatření se do konce února nejspíš nerozvolní. Zmírnění by mohlo přijít podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) v březnu či v dubnu. Záležet bude na vývoji epidemie.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Stres lidí je tak veliký, že musíme udělat vše pro to, abychom se vraceli do bezpečného normálu. Nesmí jít ale o normál, kdy může vzniknut další vlna,“ řekl ministr ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Rozvolnění opatření tak Válek do konce února neočekává. „Pokud budu mít jistotu, že jsme schopni 1. března nastavit normál, tak bude rozvolnění 1. března. Pokud to bude od 1. dubna, tak to bude od 1. dubna. Jaro chci přivítat normálně,“ naznačil.

Aktuálně dopadá většina protiepidemických opatření v Česku na neočkované nebo osoby, které nemoc neprodělaly v posledních šesti měsících. Nesmějí například chodit do restaurací, kin, divadel, navštěvovat sportoviště nebo se účastnit hromadných akcí.

Už žádné roušky ani covid pasy. V Anglii skončila omezení

Zahraniční

Některé evropské státy již nicméně nyní úplně ustupují od epidemiologických opatření. Příkladem může být Velká Británie, kde odložili i roušky.

V České republice se v posledních dnech epidemie covidu opět zhoršuje. Padají rekordy v počtu nově nakažených, za středu jich přibylo necelých 60 tisíc.

Koncem týdne ministr očekává ještě vyšší čísla. „Pokud budeme pod 80 tisíci, tak se epidemie vyvíjí optimističtěji, než jsem čekal,“ zhodnotil ministr.

Do 95 tisíc případů budou podle něj ještě stačit současná opatření. Vlna varianty omikron bude podle Válka koncem tohoto týdne a v příštím týdnu vrcholit.

Pohledem Thomase Kulidakise: Pandemie pandemické hysterie

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám