Hlavní obsah

Už žádné roušky ani covid pasy. V Anglii skončila omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtvrtečním dnem v Anglii skončily restrikce, které vláda zavedla kvůli šíření varianty omikron. Lidé tak už nemusejí nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě a prokazovat se na společenských akcích covid pasy. Od 11. února se pro očkované zruší povinnost negativního PCR testu při vstupu do země, a to pro celou Británii.

Článek

Ministr zdravotnictví Sajid Javid řekl, že k uvolnění restrikcí mohla Anglie přistoupit díky úspěchu očkovací kampaně a lepšímu porozumění, jak covid-19 léčit.

Skotsko, Wales a Severní Irsko si o opatřeních rozhodují samy.

Původně londýnská vláda oznamovala takzvaný „Den svobody” už 19. července minulého roku, ale kvůli rychle se šířící variantě omikron uvolněný stav vydržel jen čtyři měsíce.

Všechna opatření zrušíme. Anglie píská konec

Koronavirus

Aktuálně budou opatření pouze doporučována. Covidový pas jako takový sice bude nadále existovat, jednotlivé podniky a organizace si budou ale moct sami vybrat, zda budou od svých klientů vyžadovat očkování, negativní test či potvrzení o prodělání.

Londýn: Starosta hlavního města Sadiq Khan potvrdil, že navzdory uvolnění omezení bude v londýnské dopravě (metro, autobusy, nadzemka) nadále vyžadováno nošení roušek. Toto pravidlo však není právně vymahatelné. Pracovníci metra cestující požádají, aby si zakryli ústa, pokud však odmítnou, policie zasáhnout nemůže.

Britské konsorcium maloobchodu (BRC) zrušení restrikcí přivítalo. „Nakupování se vrátí do normálu jak pro zákazníky, tak pro pracovníky a obchody,” uvedlo v prohlášení.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Předsedkyně organizace Helen Dickinsonová současně uvedla, že doufá, že zákazníci budou ohleduplní ke svému okolí a budou respektovat ostatní v jejich rozhodnutí roušky nosit nebo nenosit.

Jak se mění pravidla pro cestování?

Ve Spojeném království platila v průběhu pandemie stabilně velmi tvrdá pravidla pro vstup do země. Aktuálně musí neočkovaný cestující doložit nejen negativní test před odletem, ale podstoupit další dva testy druhý a osmý den po příjezdu. Deset dní musí navíc zůstat v karanténně. Cena jednoho testu v Británii se rámcově pohybuje v rozmezí 30 až 80 liber (880 Kč až 2340 Kč).

Večírky v sídle Johnsona už začíná vyšetřovat i londýnská policie

Evropa

Testu se v současnosti nevyhnou ani očkovaní lidé. Ti sice nemusejí dokládat test před odletem, do 48 hodin po příletu ale musí zajít na antigenní nebo PCR test.

Od 11. února se toto změní. Neočkované osoby budou muset podstoupit pouze test před odletem a PCR po příletu, karanténa se jim ruší. Očkovaní budou moct cestovat bez omezení.

Příjezdový formulář musí i nadále vyplňovat všichni.

Reklama

Výběr článků

Načítám