Hlavní obsah

Dětské tábory se mohou otevřít 27. června

Aktualizováno

Dětské tábory by se mohly v létě konat od 27. června. Předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček ve čtvrtek oznámil, že se na tom organizátoři dohodli s pověřenou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Doposud nebylo jasné, zda a případně za jakých podmínek by tábory mohly fungovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve připustil, že tábory by se mohly konat od července.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Sedláčka se organizátoři táborů s hlavní hygieničkou dohodli, že se termín pro možnost jejich konání posune ještě o několik dní dopředu. Konec školního roku totiž letos připadá na úterý 30. června, řada škol bude mít poslední dva dny ředitelské volno, a prázdniny tak dětem začnou de facto už v sobotu 27. června.

Na letním táboře bude moci pobývat podle hlavní hygieničky Rážové maximálně 500 dětí i pořadatelů. Na stanovém táboře nejvýše stovka.

Dětské tábory jsou v současnosti zakázané kvůli epidemii nového koronaviru. Jejich konání bylo politiky podmiňováno vývojem epidemiologické situace.

Navrhovaná hygienická opatření proti šíření koronaviru by pro většinu táborů neměla být překážkou. Detailní informace by mělo zveřejnit ministerstvo zdravotnictví v pátek, dodal Sedláček.

Putovní tábory by se letos konat neměly, ministerstvo zdravotnictví doporučí je neorganizovat, doplnil.

V táborech jsou ještě volná místa, ale rychle ubývají

Domácí

Jak Právo uvedlo minulý týden, s konáním táborů soudě podle zájmu počítají i rodiče a volná místa rychle ubývají. Rozhodnutí o umožnění konání táborů je zásadní i pro organizátory, kteří doposud kvůli nejistotě váhali s přípravami.

Minimalizace kontaktů s okolím

Na táborech by měla platit například přísnější pravidla pro personál v kuchyni. Podle Sedláčka se v kuchyni zřejmě bude vyžadovat nošení roušek společně s rukavicemi a pracovním pláštěm. Detaily by měly záviset na tom, zda půjde o kuchyni v pevném objektu nebo o tábornický způsob přípravy stravy. Omezit by se mohlo zapojení dětí do přípravy jídla u akcí nad 50 lidí, protože to podle Sedláčka ministerstvo zdravotnictví považuje za rizikové. „Zda zůstane možnost zapojit děti do přípravy stravy alespoň v přípravné fázi, není zatím ještě jisté,” řekl.

Důležité podle něj bude omezit kontakty účastníků tábora s okolním světem, včetně návštěv rodičů či výletů. Pokud by se na táboře potvrdil případ nákazy novým koronavirem, musel by se podle Sedláčka ukončit.

Příměstské tábory by se měly řídit obecnými opatřeními, které proti koronaviru stanovuje vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám