Hlavní obsah

V táborech jsou ještě volná místa, ale rychle ubývají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když zatím není jasné, odkdy přesně a za jakých podmínek budou letos fungovat letní tábory pro děti, zájem o ně je v Česku velký. Volná místa sice ještě jsou, ale rychle ubývají.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Tábory nabízejí nejrůznější zaměření

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se tábory mohly konat od 1. července. Záležet ale bude na epidemiologické situaci. Jasno má být do konce května. Někteří organizátoři proto vyčkávají, jiní se už pustili do příprav.

„Od začátku jsme věřili, že se budou moci konat. Přípravy probíhají postupně. Zásobili jsme se i nějakými dezinfekčními prostředky a pomůckami, jako jsou třeba roušky. Nyní čekáme na pokyny, za kterých bude možné tábory uspořádat. Je ale otázkou, zda je budeme schopni splnit. Teď nic nevíme. Uděláme ale maximum, aby se uskutečnily,“ řekl Právu Radek Ježowicz z olomouckého Domu dětí a mládeže.

Podle něj mají z 35 táborů (20 je příměstských, 15 pobytových), které nabízejí, již 20 plně obsazených, u zbývajících ještě nějaká volná místa jsou. Tematické dětské tábory pořádá na jihu Čech už v červenci sdružení Země nezemě.

Nejistá situace

„Přestože situace byla velmi nejistá a opatření vlády se v minulých dnech často měnila, přípravy jsme v podstatě nezastavili a v červenci jich pořádáme hned několik. Už dříve jsme kladli na hygienu velký důraz, takže pro nás nebude problém splnit hygienické požadavky, co si však nedovedeme představit, jsou roušky u dětí,“ sdělila Právu předsedkyně sdružení Iva Pudichová.

Problém podle ní nebude ani s prostorem kvůli ubytování, protože tábory mají omezený počet účastníků. „Zájem o tábory je podobný jako v minulých letech, to znamená velmi dobrý. Stále však máme volná místa,“ dodala Pudichová.

První letní naděje turistů: začnou Alpy a Tatry

Koronavirus

Středisko volného času Radovánek z Plzně má připraveno přes 80 táborů včetně městských, příměstských i pobytových. Připravuje jako speciální poděkování také tábory výhradně pro děti zdravotníků, sester a lékařů, záchranářů, policistů, hasičů a prodavačů v potravinách.

„Budou týden dlouhé a vyjdou rodiče jen na jednorázový poplatek 240 korun. Rodiče ale budou muset zajistit dětem svačinu a pití, poplatek pokryje pouze provozní náklady,“ řekla ředitelka Radovánku Eva Tischlerová.

Speciální kroužky

Podle ní se kroužky v Radovánku průměrně pohybují okolo 1900 Kč, ale většinou jsou odborně zaměřeny např. na techniku, takže v ceně jsou i speciální pomůcky nebo výlet či návštěva památek nebo aquaparku.

„Tento tábor takovouto nástavbu mít nebude, ale o děti bude dobře postaráno a rozhodně se nudit nebudou. Program pro ně máme, budou chodit ven, sportovat, hrát deskové či společenské hry a přijde i něco z tance,“ vysvětlila Tischlerová.

„Čekáme samozřejmě na vyjádření vlády a hygieniků, kdy a v jaké podobě budou tábory moct probíhat. Zatím počítáme s červencem a všichni jsme připraveni,“ dodala ředitelka.

Celkem 65 táborů pro děti připravuje Dům dětí a mládeže v Ústí nad Labem. „Myšlenku táborů a přípravy na ně jsme neopustili, naopak v nynější volnější čas jsme se jejich přípravě více věnovali,“ řekl Právu ředitel ústeckého DDM Jan Eichler.

Vláda povolila kulturní a sportovní akce už od 11. května

Koronavirus

Většina ze zhruba čtyřiceti táborů jsou tábory příměstské. Je o ně velkých zájem, drtivá většina jich je již obsazených. „Jsou ještě volná místa, ale překvapuje nás, jak rychle se obsazují,“ doplnil Eichler s tím, že DDM je schopné ještě další tábory v případě velkého zájmu zajistit.

Rekreační středisko ZO OS KOVO Žďas v katastru obce Zubří u Nového Města na Moravě patří k největším hostitelům dětských letních táborů v Česku, jeho plná kapacita je 250 lůžek. „Pořád čekáme na nastavení podmínek,“ uvedla pracovnice celoročně provozovaného zařízení Šárka Tlustošová.

Zájem je veliký

Zájem ze strany rodičů je podle ní velký, například první běh v červenci je plně obsazen, ale zatím jako rezervace bez záruky a bez výběru finančních záloh.

Babiš: Letní tábory by mohly být od července

Koronavirus

Jasno nemají ani menší tábory. „Jsme typický skautský tábor s kapacitou 50 míst, pořádaný v přírodě, ve stanech a týpí, bez elektřiny. Z toho je jasné, že například vyvařování roušek by byla překážka, ale přesné organizační pokyny zatím nemáme,“ uvedl jeden z vedoucích z občanského sdružení Scarabeus Třebíč, Daniel Jambor.

Stejně je na tom i ekologická farma Kozodoj na okraji Karlových Varů. Ta připravuje uprostřed přírody v údolí říčky Rolavy od července sedm turnusů letních táborů. Jsou tematicky rozděleny do tři skupin po pěti až osmi dnech, přičemž nejoblíbenější jsou letní tábory s koňmi a ekologickou tematikou. „Některé turnusy jsou již obsazeny, jinde je ještě volno,“ uvedla provozovatelka Kozodoje Pavlína Štyndlová s tím, že každý turnus pojme tři desítky dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám