Hlavní obsah

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Praha

Podle českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna se nemá Česká republika v souvislosti se záchrannou misí za co stydět. Vzala do letadel tolik lidí, kolik mohla. Ve čtvrtek pak také novinářům popsal, jak evakuace ze země probíhala. „Jsem rád, že vás vidím, protože to znamená, že jsme doma a jsme živí a zdraví,“ prohlásil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Velvyslanec ČR v Afghánistánu Jiří Baloun ukazuje vlajku z české ambasády v Kábulu na tiskové konferenci k evakuaci z Afghánistánu.

Článek

„Česká republika se nemá za co stydět. Vzala maximum lidí, které mohla,“ řekl ve čtvrtek velvyslanec Baloun.

Podrobně také popsal, jak evakuace z Afghánistánu probíhala. „Evakuační plány jsme měli, počítali jsme totiž s tím, že se může něco zvrtnout,“ řekl. „Predikce byly původně na měsíce, potom na týdny, dny a nakonec hodiny. Na letišti se to řešilo v minutách,“ dodal.

Babiš: Mise skončila. Vojáci a velvyslanec předvedli fantastický výkon

Domácí

Podrobněji pak vylíčil, že během minulého týdne proběhlo jednání NATO, kde se začaly upřesňovat plány na odjezd.

„Další den bylo mimořádné jednání, kde se řeklo, že máme čas do 31. srpna a méně. Den nato, v sobotu ráno, ale přišel bezpečnostní důstojník z americké ambasády a řekl, že to bude jen do 20. srpna. O třicet minut později jsme dostali urgentní zprávu, že to bude ještě ten večer,“ popsal.

Tálibán vyhlásil Islámský emirát Afghánistán

Svět

„Před půlnocí jsme odjeli na letiště, kluci z našeho ochranného týmu se pak ale vrátili a začali ničit materiál, který se zničit musel,“ pokračoval.

Letadlo nemohlo přistát

Během noci pak dostali z Česka informaci, že evakuační letadlo přistálo v Baku a do Kábulu přiletí. „Informovali jsme všechny místní, že mají přijet ráno s rodinami na letiště,“ vylíčil.

„Všechno se to povedlo. Oddechli jsme si,“ popsal.

Velká gratulace, jen tak dál: Al-Káida poblahopřála Tálibánu k vítězství

Svět

V pondělí se ale situace vyhrotila. „Kolem letiště se začaly shlukovat desetitisíce lidí. Byla i střelba. Naše letadlo tak nemohlo přistát, museli jsme ho nechat odletět zpět,“ uvedl.

O tom, že druhé evakuační letadlo přistálo nejdříve v ázerbájdžánském Baku, kde čekalo na povolení pokračovat v letu do Kábulu, informoval v pondělí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) s tím, že záchranné mise mohou pokračovat až v návaznosti na zajištění základních podmínek pro bezpečný přílet a odlet. V té chvíli ale nebylo zřejmé, že letadlo už nad Kábulem kroužilo a muselo se vracet, jak vyplynulo z Balounova líčení.

Situace se podle něj zlepšila až v noci na úterý. „Ranvej byla už provozuschopná, a tak naše letadlo mohlo přistát v úterý dopoledne,“ pokračoval.

Situace se nicméně dál komplikovala. „Kolem celého letiště už byli tálibové. Ti kontrolovali všechny, kteří na letiště přicházeli,“ vysvětlil.

„Nakonec jsme ale dostali všechny na letiště a odletěli jsme kolem páté hodiny. V letadle jsem byl i já,“ uzavřel s tím, že také středeční evakuační let se povedl.

Evakuováno 170 Afghánců

„Když jsem nastupoval do letadla, jsem řekl kapitánovi letadla, že jsem rád, že ho vidím. Jsem rád, že vidím i vás, protože to znamená, že jsme doma a jsme živí a zdraví,“ řekl novinářům ve čtvrtek.

Evakuační lety přistály v Praze v pondělí ráno a v úterý a ve středu večer. Do Česka jimi přiletěli zaměstnanci české ambasády včetně velvyslance Balouna, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánci, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko.

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) bylo evakuováno celkem 170 Afghánců. Řekl, že Česko tak již přepravilo všechny, kteří byli k evakuaci určeni. Dokončení operace označil za zázrak.

Evropu čeká masa uprchlíků z Afghánistánu. Musí jasně říct, jak se k ní postaví, míní expert

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám