Hlavní obsah

Babiš: Mise skončila. Vojáci a velvyslanec předvedli fantastický výkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zareagovala Česká republika na krizi v Afghánistánu velice rychle a rozhodně, akce se povedla. Podařilo se zachránit všechny, které Česko chtělo. Mise tak byla ukončena.

TK k evakuaci z AfghánistánuVideo: Novinky

 
Článek

„Zareagovali jsme velice rychle a rozhodně, akce se nám povedla. Vojáci i velvyslanec (Jiří Baloun, pozn. red.) předvedli skvělý výkon. Dokázali při evakuaci něco, co si z nás nikdo neumí představit,“ uvedl premiér.

Mělo to smysl? Přišel jsem o kamaráda a nohy zbytečně? ptají se veteráni z Afghánistánu

Svět

Podle něj Česko zachránilo všechny, které chtělo. Mezi nimi byli zaměstnanci velvyslanectví či tlumočníci, kteří byli prověření. „Mise byla skončena, naši povinnost jsme splnili,“ doplnil.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) označil evakuační operaci za velký zázrak, kdy se ze země podařilo dostat lidi i navzdory chaosu, který v Afghánistánu panuje.

Tři evakuační lety pak podle něj do Česka přepravily 170 Afghánců.

„Situace, která v uplynulých dnech nastala, nelze nazvat jinak než totální a neočekávaný kolaps. Je to tragédie, na kterou se nikdo nemohl připravit,“ řekl.

Zmínil i to, že zatímco v Kábulu přistávalo již druhé české letadlo, sousední Polsko a Slovensko teprve připravovaly odlet.

Evropu čeká masa uprchlíků z Afghánistánu. Musí jasně říct, jak se k ní postaví, míní expert

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám