Hlavní obsah

Tálibán vyhlásil Islámský emirát Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Povstalecké hnutí Tálibán ve čtvrtek v obsazeném Afghánistánu ustanovilo emirát. Vyhlásilo ho pod jménem Islámský emirát Afghánistán. To je stejný název, jaký území neslo pod krutovládou tálibů v 90. letech minulého století. O vzniku útvaru informoval na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid.

Foto: Twitter @Zabehulah_M33

Znak Islámského emirátu Afghánistán

Článek

„Při příležitosti 102. výročí vymanění se z britské nadvlády vyhlašujeme Islámský  emirát Afghánistán,“ tweetoval Mudžáhid.

Stejný název nesl Afghánistán v době poslední vlády Tálibánu, tedy od konce občanské války v roce 1996 do americké invaze v roce 2001. Tálibové v zemi zavedli tuhý, nábožensky totalitní režim, který vycházel z islámského práva šaría. Mimo jiné tak ze západního úhlu pohledu tyranizoval ženy.

Vedoucí představitelé současného Tálibánu včetně mluvčího Mudžáhida tento týden po obsazení země slibovali, že se krutosti opakovat nebudou, civilisté jsou v bezpečí a ženy vítány ve veřejném prostoru.

Mělo to smysl? Přišel jsem o kamaráda a nohy zbytečně? ptají se veteráni z Afghánistánu

Svět

Postupně ale přicházejí zprávy o nejrůznějších násilných incidentech. Zatím k poslednímu došlo ve městě Asadábád na východě Afghánistánu, kde začali tálibové střílet do davu demonstrantů s afghánskými vlajkami.

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že na místě jsou mrtví, není ale jasné, zda oběti zemřely v přímém důsledku střelby nebo po zraněních, která utrpěly ve strkanici, jež vznikla v následné panice.

Tálibán střílel do davu lidí, na místě jsou mrtví

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám