Hlavní obsah

Velká gratulace, jen tak dál: Al-Káida poblahopřála Tálibánu k vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Teroristická organizace al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) pogratulovala radikálnímu hnutí Tálibán k nedávnému převzetí moci v Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Tálibánu v Kábulu.

Článek

„Toto vítězství a toto převzetí moci nám ukazuje, že džihád a boj jsou legitimní a reálnou cestou založenou na právu šaría, jak obnovit práva a vyhnat vetřelce a okupanty,“ uvedla v prohlášení tato odnož al-Káidy sídlící v Jemenu.

Mělo to smysl? Přišel jsem o kamaráda a nohy zbytečně? ptají se veteráni z Afghánistánu

Svět

Tálibové v době své předchozí vlády v Afghánistánu v letech 1996 až 2001 nabídli al-Káidě útočiště. V odpovědi na útoky na americké půdě z 11. září 2001 pak kvůli tomu do Afghánistánu vtrhli Američané v čele mezinárodní koalice a režim Tálibánu svrhli.

Při nedávných vyjednáváních se Spojenými státy Tálibán slíbil, že nebude bojovníky al-Káidy chránit. Odborníci se však domnívají, že si obě hnutí zachovají blízké vazby, budou ale více diskrétní.

Tálibán zesiluje pátrání po spolupracovnících NATO a USA

Svět

Nejnebezpečnější

Spojené státy považují AQAP za nejnebezpečnější odnož globální teroristické sítě al-Káida. Skupina se například přihlásila k masakru v redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v Paříži z roku 2015.

Bojovníci AQAP v pondělí podle svědků AFP v některých částech Jemenu oslavovali návrat Tálibánu k moci střelbou do vzduchu a ohňostroji.

Jako možný vůdce Afghánistánu se vynořil Baradar

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám