Hlavní obsah

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit EK

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Audit Evropské komise (EK) k zemědělským dotacím pro společnost Agrofert konstatuje, že firma nemá na dotace nárok, neboť premiér Andrej Babiš (ANO), který vložil Agrofert do svěřenských fondů, je ve střetu zájmů. V pondělí to uvedl server Neovlivní.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Komise již dříve konstatovala Babišův střet zájmů v případě regionálních fondů, nyní podle serveru došla k totožnému závěru i u zemědělských dotací.

Druhý audit neznám, nic se vracet nebude, střet zájmů není, opakuje Babiš

Domácí

Podle auditorů byl přesun Agrofertu do fondů pouze vějičkou a z pozice beneficienta je Babiš stále tím, kdo firmu ovládá. „Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,” citoval server.

Babiš: Neodstoupím, není důvod. A Unii se nic vracet nebude

Domácí

Dokument je prozatím vyhotoven v šesti kopiích v anglické verzi a český překlad se připravuje.

Babiš vliv na Agrofert odmítá a zdůrazňuje, že vyhověl liteře zákona o střetu zájmů, pro nějž se vžilo označení lex Babiš.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

Babiš navíc tvrdí, že pro něj Evropská komise není autoritou. „Střet zájmů zásadně odmítám. Považuji to za absurdní,” uvedl loni v prosinci k výsledkům prvního z auditů, který střet zájmů rovněž potvrdil.

Překvapení nejsme, zní z opozice

Opozici údajný výsledek auditu nepřekvapil. „O střetu zájmů Andreje Babiše všichni vědí, je tady snad někdo překvapen?” komentoval šéf lidovců Marek Výborný. Podle něj nesmí být ani korunou poškozeny další firmy a žadatelé o dotace. „Českého daňového poplatníka nesmí Andrej Babiš stát ani korunu,” zdůraznil Výborný.

„Další audity potvrdily neoprávněně čerpané dotace Agrofertem pana Babiše. S Piráty jsme bezprecedentní střet zájmů premiéra řešili přes rok i na domácí půdě. Přece není normální, aby člověk dával dotace sám sobě. V Evropské unii to je každému jasné, třeba by se konečně mohli rozhoupat i vládní politici a jejich ministerstva u nás. Premiér si hamižně syslí peníze nás občanů a ignoruje platné zákony a nařízení,” uvedl v reakci šéf Pirátů Ivan Bartoš, který neopomněl připomenout, že věcí se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Podobně to vidí předseda ODS Petr Fiala. „Závěry auditu pro nás nejsou překvapením. Po celou dobu říkáme, že Andrej Babiš je v obrovském střetu zájmů, který v konečném důsledku bude poškozovat občany ČR,” napsal Novinkám.

„Pokud Agrofert přijde i o zemědělské dotace v řádech stamilionů korun, bude to pro něj jistě nepříjemné. Obávám se ale, že Andrej Babiš si tento výpadek příjmů bude chtít kompenzovat na úkor českých občanů ještě v mnohem větší míře, než jak dělá doposud prostřednictvím národních dotací a zakázek pro své firmy,” dodal lídr ODS.

Česko možná bude po Agrofertu vymáhat 451 milionů

Ekonomika

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Novinkám řekla, že situace je čím dál tím hůř udržitelná. „Hrozí, že Česká republika přijde o dotace a čeští zemědělci tím budou poškozeni a znevýhodněni proti svým zahraničním konkurentům v rámci EU. A to je celé jenom kvůli nenasytnosti miliardáře, toho času premiéra ČR,” konstatovala Pekarová. Záležitostí by se podle ní měla zabývat Sněmovna.

Předseda komunistů Vojtěch Filip nechtěl závěry auditu blíže komentovat, dokud nebudou oficiální. Na otázku, zda jeho strana nezváží konec podpory vlády ANO a ČSSD, pokud se informace serveru Neovlivní potvrdí, Filip odpověděl: „Výsledek auditu bude jistě předmětem všech možných politických úvah KSČM na úrovni Poslanecké sněmovny, tak samotných politických kroků naší strany.”

Podle šéfa STAN Víta Rakušana by mělo být pozastaveno vyplácení všech dotací Agrofertu.

„Je na příslušných českých orgánech, aby rozhodly, komu přísluší dotace a komu ne. Pokud v případě v případě Agrofertu rozhodnou o tom, že na dotace nemá nárok, tak dojde k zastavení dotací stejně jako v každém podobném případě,” sdělil Novinkám předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám