Hlavní obsah

Česko možná bude po Agrofertu vymáhat 451 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny dotace holdingu Agrofert po 9. únoru 2017 byly vyplaceny neoprávněně. Podle Deníku N to uvádí Evropská komise v závěrečné zprávě. Agrofert dostal neoprávněně celkem 451 milionů korun, tvrdí auditoři. Premiér Andrej Babiš (ANO) má totiž podle auditorů i nadále vliv na firmy, které formálně zaparkoval ve svěřenských fondech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Česko podle závěrečné zprávy neoprávněně vyplatilo 283,7 milionu korun na 17 projektů, včetně linky na výrobu toastového chleba Penamu. Tu Česko platilo ze svého rozpočtu, aniž by žádalo o proplacení Bruselem.

Celkem by podle Deníku N mělo Česko po Agrofertu vymáhat 451 milionů korun.

Státní zemědělský fond (SZIF) již v červnu avizoval, že pokud audit dopadne pro Agrofert negativně, bude od firmy vyplacené dotace vymáhat. „Obecně platí, že pokud se prokáže chyba na straně žadatele, pak žádáme vrácení peněz od žadatele,” uvedla tehdy na dotaz Novinek mluvčí Vladimíra Nováková.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Zároveň Česko musí Bruselu vrátit již proplacené dotace. I ty by mělo následně vymáhat po Agrofertu.

Schillerová bude muset peníze vymáhat na Agrofertu

Takový postup v květnu Seznam zprávám potvrdila i ministryně financí Alena Schillerová. „Samozřejmě. Pokud bude zjištěno porušení rozpočtové kázně, máme tady systém orgánů finanční správy. Ty zahájí řádné daňové řízení a to může vést až k uložení vrácení těchto dotací. Máme nástroje, jak tu částku vymoci zpátky. Vždy se toho práva domůžeme,“ ujišťovala Schillerová.

Koncern Agrofert je od února 2017 zaparkován ve svěřenských fondech premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu jdou Babišovi. Podle auditorů právě tento stav staví Babiše do střetu zájmů.

FondAB private trust IAB private trust II
VlastníZhruba 90 % Agrofertu, SynBiolZhruba 10 % Agrofertu
BeneficientAndrej BabišAndrej Babiš
SprávceZbyněk Průša (předseda představenstva Agrofertu)Alexej Bílek (člen představenstva Agrofertu
Rada protektorůAlexej Bílek, Monika Babišová (manželka), Václav Knotek (Babišův právní zástupce)Zbyněk Průša, Monika Babišová, Václav Knotek

Stará verze zákona o střetu zájmů ještě neomezovala přístup k evropským fondům. Od 9. února 2017 ale v Česku vstoupila platnost novela zákona označovaná jako lex Babiš, která výslovně zakazuje dotace pro firmy ovládané členy vlády.

Podle Komise tak všechny dotace vyplacené Agrofertu po tomto datu byly kvůli trvajícímu střetu zájmu vyplacené neoprávněně. A Brusel je tudíž Česku nezaplatí, respektive již proplacené peníze bude vymáhat zpět.

Mluvčí koncernu Karel Hanzelka ČTK sdělil, že firma zatím obsah auditu nezná, a nechce proto spekulovat. "Nemáme žádné informace, víme o doručení auditu do České republiky jen z médií. Primárně jde o věc mezi státem a Evropskou komisí. Jsme však dotčenou osobou, jak nám již dříve potvrdila Evropská komise, proto zašleme na MMR dopis, kde požádáme, aby nám ministerstvo dokument poskytlo, abychom jej mohli prostudovat a případně hájit svá práva," uvedl.

Podle něj je firma přesvědčena o tom, že postupovala podle zákona a Babiš se ve střetu zájmů nenachází.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám