Hlavní obsah

Chaos na koupalištích. Zmatení jsou návštěvníci i provozovatelé

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdílná a někdy i nejasně formulovaná hygienická opatření v různých krajích, která se v poslední době i několikrát za týden mění, působí zmatek nejen mezi lidmi, ale i mezi provozovateli koupališť, kteří se někdy musí u úřadů doptávat, jak některá nařízení chápat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Návštěvníci se koupají v opraveném venkovním koupališti v Berouně, které bylo 24. července 2020 otevřeno pro veřejnost.

Článek

Příkladem je třeba nařízení moravskoslezských hygieniků z uplynulého týdne, které od pátku stanovilo kapacitu koupališť na maximální počet 500 lidí včetně personálu. Až do čtvrtka byl přitom v Moravskoslezském kraji počet návštěvníků omezen na stovku.

Úplně odlišná situace od pátku panuje na největším ostravském koupališti v Ostravě-Porubě, pro které dosavadní návštěvnický strop přestal platit zcela a od pátku je zde kapacita neomezená. Přestože jde o oplocený areál, kde se vybírá vstupné, hlavní vodní plocha se zde považuje za tzv. přírodní koupaliště, takže omezení platná pro ostatní ostravská koupaliště zde již neplatí.

Přehledně: Jak se od pondělí mění koronavirová opatření

Koronavirus

„Museli jsme to v pátek řešit s krajskou hygienickou stanicí, protože písemné rozhodnutí nebylo úplně jasné. Nakonec nám potvrdili, že jde o přírodní koupaliště, takže omezení pro nás přestalo platit,“ řekl Petr Dobeš, vedoucí koupaliště spadajícího pod ostravský městský podnik Sareza.

Zmatek lidi odrazuje

Lidé jsou z neustálých změn zmateni. „Dá se říct, že teď řešíme asi šedesát telefonátů denně. Všechny jsou stejné – lidé se nás ptají, jestli je pustíme dovnitř, když je návštěvnost omezená. Takže jim říkáme, že omezení už u nás neplatí,“ dodal Dobeš.

Nejasnosti kolem pravidel jsou možná jednou z příčin nízké návštěvnosti – v sobotu do areálu přišlo jen 1200 lidí, a to přesto, že panovalo velmi krásné počasí. Jde jen o zlomek celkové kapacity.

„Doufáme, že dnes to bude daleko lepší, protože v neděli si k nám zvykli jezdit Poláci,“ řekla v neděli před polednem Lenka Papajová, mluvčí Sarezy, která provozuje všechna velká ostravská koupaliště včetně poměrně velkého Vodního areálu v Ostravě-Jihu, kde je návštěvnická kapacita omezená na pět set lidí.

Konflikty u pokladen

V průběhu minulého týdne, kdy byla kapacita omezena pouze na 100 osob, přitom provozovatelé koupališť řešili v souvislosti s omezením kapacity i drobné incidenty.

„Došlo i na nějaké pošťuchování. Lidé si sedli u pokladen u krytého bazénu v Porubě a čekali, až se v bazénu uvolní místo, abychom je mohli pustit, a pak se dohadovali s lidmi, kteří stáli ve frontě,“ řekla Papajová.

Mnohem lepší by přitom podle provozovatelů bylo, kdyby se návštěvnický strop počítal v nařízeních hygieniků hlavně podle rozlohy areálů. Proč tomu tak není a strop 500 osob platí jak pro velká umělá koupaliště s kapacitou mnoha tisíc lidí, tak i pro ty nejmenší plovárny není zřejmé.

Reklama

Výběr článků

Načítám