Hlavní obsah

Česko přidá na boj s pašeráky lidí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zastavit lodě s nelegálními migranty plujícími z Libye přes Středozemní moře do Evropy – to je úkol mezinárodní mise zemí EU proti pašerákům lidí. Finančně se na ní podílí i Česko. V letošním prvním pololetí se poprvé podařilo hlídkujícím plavidlům vrátit do Libye víc migrantů, než kolik se jich vylodilo v Evropě.

Foto: Reuters

Loď libyjské pobřežní stráže u lodě s migranty provozované společností Mission Lifeline. Ilustrační foto

Článek

Podle italského viceadmirála Enrika Credendina, velitele operace Eunafor Med Sophia, doplulo do půlky července do Evropy 2434 nelegálních migrantů z Libye, zatímco v Libyi se jich vylodilo 3818. Uvádí to ministr obrany Lubomír Metnar ve zprávě pro vládu.

Tu Metnar požádá o schválení dalšího příspěvku na pokračování operace ve výši 20 tisíc eur (přes půl milionu korun). Česko se na misi podílí od počátku v roce 2015. Na společný účet již poslalo 90 tisíc eur, tedy dva a čtvrt miliónu korun. Na operačním velitelství protipašerácké mise v Římě působí čtyři čeští vojenští experti.

Cvičí libyjskou pobřežní stráž

Vedle toho schválila vláda loni také příspěvek ve výši 8,75 milionu eur (220 milionů korun) na společný projekt V4 a Itálie zaměřený na integrovanou ochranu hranic a zvládání migračních proudů v Libyi.

Peníze jsou určeny na podporu financování výcviku libyjské národní pobřežní stráže a námořnictva. Těch bylo dosud v kurzech poskytovaných Itálií, Španělskem, Řeckem, Maltou a Chorvatskem vycvičeno 417. Doteď bylo z dobrovolných příspěvků členských států EU na tento jejich výcvik vynaloženo 2,7 milionu eur.

„Zastavení nelegální migrace je jednou z priorit české zahraniční a bezpečnostní politiky,“ zdůraznil Metnar v návrhu pro vládu s tím, že ČR dál odmítá přerozdělovací kvóty a upřednostňuje preventivní řešení včetně spolupráce se zeměmi původu. Právě Libye je jednou z nich, protože z jejích přístavů do Evropy vyplouvá stále víc lodí s uprchlíky z afrického kontinentu.

Operace měla skončit letos v říjnu. Politický a bezpečnostní výbor EU ale 12. září rozhodl o jejím prodloužení do konce března 2020. Podle zprávy ministerstva obrany k pokračování úspěšné mise je třeba získat 120 tisíc eur. To by umožnilo zvýšit počet vycvičených libyjských námořníků na 530. Ti se kromě chytání pašeráckých lodí podílejí i na polovině záchranných operací ve Středozemním moři.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci výcvik přispívá i k jejich lepšímu přístupu k běžencům a dodržování standardů lidsky důstojného zacházení s nimi.

Reklama

Výběr článků

Načítám