Hlavní obsah

Česko posílá do Libanonu záchranáře se psy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyšle do Libanonu záchranný tým na pomoc po explozích, k nimž došlo v úterý v Bejrútu. Součástí týmu by mělo být i pět psovodů. Exploze 2750 tun dusičnanu amonného, ze kterého se vyrábí výbušniny, si dosud vyžádala přes 100 mrtvých a téměř 4000 zraněných.

Česko posílá do Libanonu záchranáře se psyVideo: Novinky

 
Článek

Hamáček nejprve ve středu ráno oznámil nabídku na vyslání záchranného týmu. Záhy uvedl, že „Libanon přijal nabídku na vyslání USAR týmu v počtu 37 osob”. Záchranáři by měli odletět ve středu odpoledne.

USAR je zkratka Urban Search and Rescue Team. Působí v rámci hasičského sboru. Nejčastěji je nasazován při záchranných pracích po zemětřesení, případně zřícení budov.

Jeho členy jsou technici, statici, lékaři i kynologické týmy.  „Střední USAR odřad se skládá z 36 osob – z 6 kynologů, lékaře, 2 týlových techniků, IT technika, velitele odřadu, zástupce velitele odřadu a 2 styčných důstojníků, velitele čety, dvou družstev hasičů-záchranářů 1+9 a statika,” uvádí webové stránky týmu.

Vedle záchranářů poskytne ČR Libanonu i materiální pomoc. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámil, že dal pokyn k uvolnění 10 milionů korun na humanitární pomoc. Jeho resort rovněž zařizuje přelety letadel se záchranáři.

Letecké záběry Bejrútu. Exploze ledku zanechala spoušť v celém městě

Blízký a Střední východ

Síla výbuchu v Bejrútu měla být tři kilotuny TNT, což je asi pětina síly atomové bomby svržené před 75 lety na Hirošimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám