Hlavní obsah

Česko na semaforu zezelenalo, přibylo i oranžové

Novinky, Jaroslav Soukup, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aktuální verzi epidemiologického semaforu, který ve čtvrtek zveřejnil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek narostl počet okresů v oranžovém stupni. K šesti původním přibylo dalších pět.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Aktualizovaná mapa semaforu

Článek

Vedle Prahy, Kladna, Berouna, Prahy-východ, Kolína a Uherského Hradiště je počínající komunitní přenos, tedy oranžová barva, i v okresech Cheb, Příbram, Mělník, Praha-západ a Nymburk.

Většina dalších okresů je v zeleném stupni, který značí výskyt nemoci bez komunitního šíření s některými lokálními ohnisky.

Vojtěch: Situace není dobrá. Povinné roušky při výuce, restaurace v noci zavřené

Domácí

Bílé jsou na semaforu převážně příhraniční okresy. I pro ně platí plošné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách.

„Semafor zveřejněný na tiskové konferenci je aktuální, stejný se zveřejní i zítra. Na něm se nic nezmění,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová.

Ministerstvo dosud semafor zveřejňovalo v pátek. Další semafor bude až příští týden.

Epidemiologická situace se však může brzy změnit kvůli riziku exponenciálního nárůstu nových případů. Na to upozornil ve čtvrtek i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Covid nabral na rychlosti a změnil podobu šíření

Domácí

Podle něj může být o víkendu semafor oranžový prakticky v celé republice. „Ten výhled je takový, že skutečně semafor půjde do oranžové barvy v rámci celé ČR. Možná nějaké výjimky budou,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám