Hlavní obsah

Česko by podpořilo odklad brexitu o dva měsíce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velká Británie by měla k 31. říjnu opustit Evropskou unii. Ve hře je ale varianta, že Londýn požádá EU o odložení brexitu o dva měsíce. Česká republika by odklad neblokovala, řekl v úterý novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD).

Článek

„Pokud ta žádost bude, měli bychom brexit odložit o dva měsíce. Nebudeme ti, co to budou blokovat,“ uvedl Petříček.

Odložení brexitu k 31. prosinci letošního roku by musely schválit všechny členské země EU. Za žádost o odklad lze podle ministra považovat dopis britského premiéra Borise Johnsona z minulého týdne, přestože ho Johnson nepodepsal.

Boris Johnson odeslal dopis s žádostí o odklad brexitu

Evropa

Vláda je podle Hamáčka připravena i na variantu tvrdého brexitu. Česká diplomacie posílila konzuláty v Londýně i Manchesteru. Češi, kteří žijí ve Velké Británii, se mohou obracet na krizové linky. V Británii žije podle odhadů ministerstva vnitra až 100 tisíc Čechů. Ti tam mohou žádat o status usedlíka a měla by pro ně platit stejná práva a pravidla i po brexitu.

Co se podle Hamáčka změní, bude například chod pražského letiště. Když budou Britové přilétat do České republiky, nebudou moci jít východem pro občany Evropské unie.

Čechům, kteří po brexitu poletí do Británie, by měl stačit občanský průkaz. „Nicméně my doporučujeme, aby s sebou občané měli raději pas,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám