Hlavní obsah

České video o účinnosti roušek vzdělává svět

Novinky, Natálie Lošková

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Takové je hlavní sdělení osvětového videa, které natočila čtyřiadvacetiletá Češka se svými přáteli, aby do světa rozšířila povědomí o důležitosti nošení roušek v době pandemie koronaviru. Video se během několika dnů rychle rozšířilo, kromě premiéra Andreje Babiše nebo českého ministerstva zdravotnictví už jej sdílely také světoznámé osobnosti či americká televize CNN.

How to Significantly Slow CoronavirusVideo: Petr Ludwig

 
Článek

S nápadem osvětového videa, které nyní na internetu koluje po celém světě, přišel jako první Petr Ludwig. Ten je autorem také českého videa, ve kterém vysvětluje, proč roušky fungují, a stojí i za hashtagem #rouskyvsem. Byl tak jedním z prvních propagátorů nošení roušek na veřejnosti.

Video, které má zdůraznit důležitost nošení roušek v boji proti koronaviru, chtěl vytvořit i v anglickém jazyce, aby mohl o jejich efektivitě upozornit celý svět. Na pomoc si proto přizval několik českých odborníků, ministra zdravotnictví, ale především čtyřiadvacetiletou kamarádku a herečku Anetu Kernovou, která se zhostila hlavní role ve videu.

„Všichni v Česku víme, že roušky fungují, ale ve světě se lidi smějí, a dokonce i fyzicky napadají ty, kdo je nosí. Toto zjištění mě šokovalo. Dřív nebo později s tím někdo musel něco udělat,“ vysvětluje Aneta Kernová důvod, proč se do projektu chtěla zapojit.

Foto: Petr Ludwig

Herečka Aneta Kernová se naučila anglicky při práci ve Spojených státech amerických

„Chtěla jsem pomoct dobré věci, je to opravdu hodně důležité sdělení. Petrovi jsem proto řekla, že do toho jdu, ale že video musí vypadat profesionálně. Oslovila jsem kamaráda Lubomíra Krupku a video jsme natočili. Pak to bylo dost o práci ve střižně a slepování kousků, kde mi vypadl text,“ popisuje začátky Aneta.

Vzhledem k nouzovému stavu se na videu nemohl podílet velký štáb, postupně na něm proto pracovalo pouze pět lidí. „Všechno jsme dělali na dálku, přece jen máme velký respekt k momentální situaci,“ dodává. Samotná výroba přitom trvala jen jeden pracovní týden.

„V neděli večer se mi ozval Petr, v pondělí jsme domlouvali lidi a povídali si o tom, jak by to mělo vypadat, v úterý se točilo, středa až pátek byla postprodukce a v páteční odpoledne se video vypustilo do světa,“ popisuje Aneta Kernová.

Foto: Aneta Kernová

Video sdílela i americká televize CNN

Babiš radí Trumpovi

Video se během týdne rozšířilo do celého světa. V americkém deníku Washington Post vyšel článek o České republice a zmíněném videu, informovala o něm také americká veřejnoprávní televize CNN. Mnoho odborných webových stránek video sdílelo a několik světoznámých osobností jej zveřejnilo i na svých sociálních sítích.

Videa si všiml také premiér Andrej Babiš, který se ho rozhodl sdílet na svém Twitteru a při té příležitosti poradit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jak se s koronavirem vypořádat „v českém stylu.“

Foto: Twitter

Premiér Andrej Babiš radí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jak se vypořádat s virem

Video přitom vyzdvihuje zejména iniciativu českých občanů za situace, kdy se museli vypořádat s nedostatkem zdravotnických roušek, a začali proto šít alespoň ty látkové pro sebe a své blízké.

„To, že poslal video na Twitteru prezidentovi Trumpovi, nás spíše pobavilo. Přece jen ve videu zmiňuji, že my jako jednotlivci jsme začali roušky nosit první – a tím ovlivnili vládu,” popisuje Aneta Kernová.

„Na druhou stranu o tom jeho tweetu píše i The Guardian (britský deník ­– pozn. red.), takže v kritické situaci, jako jsme teď, bychom neměli řešit lokální spory a měli bychom umět světu pomoci,“ dodává.

Kromě odborníků a vědců z Českého vysokého učení technického (ČVUT) a z Akademie věd ČR se do osvětového videa vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Všem kolegům ministrům a vládám doporučuji zavést plošné nošení roušek, byť těch ušitých doma. Dnes vidíme, že to bylo jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které jsme učinili,“ říká ve videu.

Foto: Petr Ludwig

Do videa požádali autoři o vyjádření také ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO)

Zahrnout do videa názor vlády se autoři rozhodli až ve druhé verzi. „Zjistili jsme, že abychom pomohli změnit názor lidí v zahraničí, je apel ministra zdravotnictví důležitý. Na druhou stranu musíme říct, že oba s Petrem s mnoha rozhodnutími vlády nesouhlasíme. Zavedení roušek ale bylo správné,“ dodává Aneta Kernová s tím, že s vládou na výrobě videa nijak jinak nespolupracovali.

„Nejedná se o nějakou sebepropagaci, protože ve videu není uvedeno mé ani Petrovo jméno, takže teď reálně můj obličej zná celý svět, ale moje jméno jen ti, co si ho dohledají. Jsem ale zvědavá, jestli mi to v budoucnu nějak pomůže v mé filmové kariéře,“ dodala herečka.

Anketa

Proč nosíte roušku?
Protože jsem přesvědčen, že to pomáhá zamezit šíření koronaviru
74,8 %
Protože ji nosí všichni a nechci se s nikým hádat
21,5 %
Nenosím ji
3,7 %
Celkem hlasovalo 7234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám