Hlavní obsah

Češi se Chorvatska nebojí. RegioJet hlásí plné vlaky i na září

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhoršující se epidemiologická situace Čechy od dovolené v Chorvatsku neodrazuje. Naopak. Jejich trvající zájem potvrzuje i dopravce RegioJet, který přes léto nasadil vlakové spoje z Prahy do Rijeky. Podle mluvčího už je v prodeji jen zbývajících pár sedadel v plánovaných spojích. Bezpečnostní opatření ve vlacích zatím zpřísňovat neplánuje.

Foto: RegioJet / Damir Miškulin

Vlak RegioJetu na cestě do chorvatské Rijeky

Článek

Pro navrátilce z oblíbené turistické destinace přitom hrozí, že se po 7. září budou muset po návratu do Česka prokazovat negativním testem.

„Aktuálně jsme prodali na spoje do a z Chorvatska dohromady celkem téměř 60 tisíc jízdenek na celé období provozu a nyní je v prodeji už jen zbytková kapacita spojů na měsíc září,” uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Lidé podle něj vzdor zhoršující se koronavirové situaci v zemi zatím jízdenky neruší.

„Vlaky navíc směřují do Rijeky, která společně s Istrií patří ke klidnějším oblastem Chorvatska s ohledem na covid-19,“ dodal.  Mezi nejrizikovější oblasti v zemi patří nyní hlavní město Záhřeb a mezi turisty populární Dalmácie.

Na poslední chvíli do Chorvatska? Největší riziko představuje Dalmácie

Cestování

Hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zahraničí Martin Smolek ve čtvrtek uvedli, že nejméně do 7. září nebude nutné se prokazovat negativním testem při příjezdu z Chorvatska. Zemi však na seznam rizikových oblastí zařadily Slovinsko, Rakousko či Velká Británie a od 1. září se k nim přidá i Slovensko.

Mluvčí RegioJetu dodal, že společnost vývoj situace sleduje a na případná nová opatření bude reagovat. Na svých stránkách dopravce už avizoval, že cestujícím nabídne možnost bezplatného storna jízdenky a vrácení peněz v případě, že by Česko začalo při návratu z Chorvatska vyžadovat karanténu či negativní test na covid-19.

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně

Ekonomika

Opatření ve vlacích kvůli zhoršující se epidemiologické situaci zatím dopravce zpřísňovat nebude. Už teď musí mít cestující během jízdy nasazené roušky a nabídka občerstvení je omezena pouze na předprodej. Na chodbičkách a záchodech je cestujícím k dispozici dezinfekce a pravidelně se také dezinfikují celé soupravy.

Cestující navíc musí před příjezdem do Chorvatska vyplnit elektronický formulář o pobytu v zemi. Následně obdržené potvrzení o vyplnění formuláře musí mít cestující s sebou při přepravě vlakem.

Jak koronavirus pro Čechy změnil režim na hranicích

Koronavirus

Vlaky do Chorvatska začal RegioJet vypravovat na konci června, a to třikrát týdně. Kvůli velkému zájmu už na začátku července začaly vlaky z Prahy do Rijeky jezdit každý den. Od 1. září se vlaky na trasu Praha–Rijeka vydají opět třikrát týdně, a to do 26. záři, kdy sezónní spoj skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám