Hlavní obsah

Celou cestu na umělé ventilaci. Sanitky převezou ze Zlína do Prahy pacienty v nejtěžším stavu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Transport skupiny pěti pacientů s nemocí covid-19 ve velmi vážném stavu, který podle lékařů nemá v České republice obdoby, spustí během pátečního dopoledne nemocnice Zlínského kraje.

Foto: KNTB

Sanitky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje se v pátek chystají převézt pětici pacientů s covidem-19 z východu Moravy do Prahy.

Článek

„Do největšího zdravotnického zařízení v zemi, kterým je Fakultní nemocnice v pražském Motole, převezeme pět pacientů s koronavirem v tom nejzávažnějším stavu. Všichni musejí být i během cesty připojení na umělou plicní ventilaci a v každé sanitce záchranné služby bude lékař,“ přiblížil krajský koordinátor intenzivní péče a primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Tomáš Gabrhelík.

U této pětice pacientů se zdravotní stav v souvislosti s covidem-19 zkomplikoval natolik, že musejí mít nezbytnou podporu dechu i krevního oběhu. „Při předání do sanitky, během několikahodinové cesty do Prahy, i při převzetí v Motole u nich musí být zajištěna nepřetržitá umělá plicní ventilace, bez ní by nebyli schopni přežít,“ popsal Gabrhelík.

Zdravotníci musí myslet na lidi, říká 93letá žena, kterou v nemocnici nechali hodiny čekat na sanitku

Domácí

S policejním doprovodem

Z nemocnic na východě Moravy, která patří již několik týdnů k nejpostiženějším regionům v zemi, se do Motola vydají čtyři muži a jedna žena ve věku od 44 do 64 let. Po dvou pacientech odesílají Uherskohradišťská a Kroměřížská nemocnice, jednoho Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Jak prozradil Právu mluvčí nemocnic Egon Havrlant, sanitky hned ráno naberou v nemocnicích pacienty a vydají se do Kroměříže. Zde se sešikují spolu s policejním doprovodem a společně v koloně vyrazí po dálnici do Prahy. Péči o ně v Praze převezme klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Tlak na intenzivní lůžka v našem kraji je v posledních týdnech opravdu velký a uvolňovat je můžeme jen velmi obtížně
Tomáš Gabrhelík, koordinátor KNTB

Transport je součástí vzájemné pomoci mezi českými nemocnicemi. Nemocnice ve Zlínském kraji se v posledních týdnech pohybují na hraně svých kapacitních možností, aktuálně už pečují o 482 covid pozitivních pacientů. V tuto chvíli je v intenzivní péči v kraji hospitalizováno přes sto pacientů s covidem i jinými diagnózami a zbývající kapacity jsou velmi omezené.

Foto: KNTB

Sanitky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje se v pátek chystají převézt pětici pacientů s covidem-19 z východu Moravy do Prahy.

„Nárůst covid pacientů v našich nemocnicích pokračuje a personálu příliš nepřibývá, vrací se nám sice někteří z karantény, ale stále chybí ve čtyřech nemocnicích kolem sedmi set lidí. Počítáme s pomocí nemocnic z jiných krajů i v dalších dnech. Ale zároveň si uvědomujeme, že to tak nejde dělat donekonečna. I kapacity jiných nemocnic se plní,“ řekl Právu Havrlant.

Nechybějí lůžka, ale personál

Páteční náročný transport připravovali zdravotníci dva dny. Podle Gabrhelíka je nezbytný. „Tlak na intenzivní lůžka v našem kraji je v posledních týdnech opravdu velký a uvolňovat je můžeme jen velmi obtížně,“ podotkl Gabrhelík s tím, že naprostá většina covid pacientů na intenzivních lůžkách potřebuje ventilaci dlouhodobě, zpravidla několik týdnů.

Testování v ústeckém domově pro seniory potvrdilo nákazu u poloviny klientů

Domácí

Zlínský koordinátor dodal, že v kraji nehrozí, že by chyběly lůžka, léky, ochranné pomůcky nebo přístroje, obavy má jen z nedostatku zdravého personálu. Nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži pečovaly ke čtvrtku o 85 covidových i necovidových pacientů, kteří potřebují umělou plicní ventilaci.

Dalších 425 pacientů je s covidem na standardních lůžkách vybavených kyslíkem. „Nesmí nastat situace, kdy nám na nemocenskou nebo do karantény bude odcházet více zdravotníků, než se jich po vyléčení vrací zpět do provozu,“ podotkl Gabrhelík.

Nemocnice Zlínského kraje začaly s přesuny covid pacientů na konci minulého týdne. Do čtvrtka přeložily na standardní lůžka do nemocnic v okolních krajích 27 pacientů. V pátek přibude dalších pět tentokrát v intenzivní péči. Pomocnou ruku nabídly fakultní nemocnice v Brně, Olomouci i Ostravě a také nemocnice v Přerově a Havířově, teď i nemocnice v Motole.

Reklama

Výběr článků

Načítám