Hlavní obsah

Klaus: Být v EU, tak po sobě Češi a Slováci stříleli

– Brno

Bývalý český prezident Václav Klaus a slovenský expremiér Vladimír Mečiar se ve čtvrtek po třiceti letech setkali v brněnské vile Tugendhat, kde svého času jednali o rozdělení Československa. Jejich debatu vysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska. Oba tvrdili, že když v roce 1992 zasedli k jednání, o rozdělení federace už bylo rozhodnuto.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Setkání Václava Klause (vlevo) a Vladimíra Mečiara ve vile Tugendhat, 30. června, Brno

Článek

„Mohlo to dopadnout strašně špatně, když vidíme, co se děje na Ukrajině a co se dělo v bývalé Jugoslávii. Když jsme se v roce 1992 setkali v Brně, Československo už bylo rozdělené. Nám šlo o tom, abychom po sobě nestříleli,“ řekl Klaus. „Zásada byla, abychom nedopustili konflikt mezi našimi národy,“ dodal Mečiar.

Československo nefungovalo. Dobře, že jsme se rozdělili, shodli se Klaus s Mečiarem

Domácí

Podle bývalého slovenského premiéra se tehdejší prezident Václav Havel snažil o nastolení prezidentského systému, ale to mu podle Mečiara neprošlo. Klaus upozornil, že česko-slovenský problém existoval prakticky od vzniku Československa.

„Jakkoli mám Slovensko rád a moje manželka je ze Slovenska, ke svému úžasu jsem hned po roce 1989 zjistil, že se tento problém otevřel. Pochopil jsem, že tento stát byl neudržitelný. Tady v Brně se nerozhodlo o rozdělení státu, ale o formě a celý svět nám závidí, jak kamarádsky jsme se rozešli,“ zdůraznil Klaus.

Mečiar byl racionální, rozdělení Československa prosazoval spíš Kováč, vzpomínal Klaus

Evropa

Slovenský expremiér tvrdil, že byli lidé, kteří chtěli bojovat, ale s Klausem řešili, aby se to nestalo. „Nenechali jsme si do toho mluvit,“ zdůraznil Mečiar. Klaus k tomu dodal, že bylo štěstí, že do rozdělení federace ve světě nikdo nemluvil, protože ostatní mocnosti se v té době potýkaly s vlastními problémy. „Pokud bychom byli tehdy v Evropské unii, tak bychom po sobě stříleli určitě,“ dodal Klaus, který podobně jako Mečiar během diskuse přecházel vůči novinářům do konfrontačního tónu.

Pohledem Thomase Kulidakise: Klaus, Mečiar, EU a vzpomínky na federaci

Komentáře

Naopak mezi sebou si někdejší politici notovali, Mečiar dokonce označil Klause za nejlepšího českého politika. Shodně také bránili fakt, že se o rozdělení Československa nekonalo referendum. Podle Mečiara se referendum o rozdělení federace ani konat nemohlo.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Setkání Václava Klause (vlevo) a Vladimíra Mečiara ve vile Tugendhat, 30. června 2022, Brno

Anketa

Souhlasíte s Václavem Klausem v otázce rozdělení federace?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 15412 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám