Hlavní obsah

Brněnské nemocnice jsou v nesnázích, chybí sestry i lůžka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se dostala do problémů. V pátek se zaplnila kapacita intenzivních lůžek a k tomu chybí i sestry.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Špitál se stará o 108 pacientů s nemocí covid-19, z toho patnáctka nemocných potřebuje vysoce specializovanou péči na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci. Dalších 20 pacientů je na jednotkách intenzivní péče, z toho je tucet ve vážném stavu. Na hranu kapacity se dostala i bohunická Fakultní nemocnice Brno.

Sestry chyběly i před covidem a nyní je to ještě mnohem horší. Není to jen kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s covidem, kvůli nemoci COVID-19 jsme museli část sester dát do očkovacích center.
Dana Lipovská, mluvčí FN u sv. Anny

„Musíme začít omezovat provoz nemocnice jako takové včetně například omezení ambulancí, a to napříč obory, abychom mohli část personálu využít v lůžkové péči o covidové i běžné pacienty,“ nezbylo než konstatovat mluvčí nemocnice Daně Lipovské s tím, že jen v pátek se 15 lůžek na ortopedické klinice změnilo v lůžka covidová.

Nemocnice se potýká i s nedostatkem sester, chybí všeobecné, praktické a kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů ve vážném stavu také sestry specialistky pro intenzivní péči.

Nemocnice začínají hlásit nedostatek léků na covid. Stát objedná další

Domácí

„Sestry chyběly i před covidem a nyní je to ještě mnohem horší. Není to jen kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s covidem, kvůli nemoci COVID-19 jsme museli část sester dát do očkovacích center, přičemž na rozdíl od jiných nemocnic v kraji máme dvě centra, jedno mimo nemocnici, plus mobilní očkovací tým. Část zajišťuje testování, část místa, kde teď podáváme monoklonální látky,“ vypočetla Lipovská.

U sv. Anny od čtvrtka pomáhá osm vojáků, vedení špitálů už vyjednalo také čtyři hasiče. Nemocnice ale upozorňuje, že by bylo potřeba získat ještě mnohem víc pomoci. „S necovidovými pacienty ve vážném stavu nám nyní pomůže také Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, které sídlí v našem areálu, jedná se však o samostatnou organizaci. Pro naše ARO pacienty vyčlení čtyři lůžka,“ dodala Lipovská.

Studie: Vakcína proti covidu funguje i u lidí s rakovinou, i když trochu hůř

Koronavirus

Že se situace rapidně horší, potvrdila i Fakultní nemocnice Brno, kde na jipkách leží několik desítek lidí. „Pravděpodobně budeme muset přistoupit k tomu, že omezíme ambulance,“ připustila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Znamená to, že lidé, kteří potřebují na kontrolu s dalšími nemocemi, to budou mít komplikovanější.

„Otevřeli jsme již sedm oddělení intenzivní péče jen pro covid a jsme také na hraně. Pokud nám budou dál proudit pacienti, budeme muset vyčlenit další oddělení, což ale nese omezení právě pro ostatní pacienty,“ upozornila Lipovská s tím, že na řadě bude asi ortopedické oddělení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám