Hlavní obsah

Vláda nemá kapacity na plošné testování seniorů v ústavech

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv se vláda, premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví i hygienici stále ohánějí slovy o tom, že důchodci jsou nejohroženější skupinou a jejich ochrana je prioritou, plošně testovat je stát nebude. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a jeho náměstka Romana Prymuly na to nejsou kapacity a nebylo by to prý efektivní. Uvedli to na pátečním brífinku.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

„Nemyslím si, že je to úplně na místě, protože těchto klientů je obrovské množství a není to úplně efektivní. Vedlo by to k zahlcení kapacit, které máme. Samozřejmě testujeme ty, kteří jsou s příznaky,“ řekl Vojtěch.

„Teď to není reálné. Ale samozřejmě, pokud se nám podaří kapacity navýšit, tak bude testování vyšší,“ dodal ministr.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Hranice je podle náměstka Romana Prymuly v této chvíli na cca 5000 testech denně. Pokud se podaří zapojit akademiky, jak vláda slibuje, tak to podle něj bude až 10 tisíc, ani to ale podle Prymuly pro důchodce nestačí.

„To je hodnota, která je nedostatečná na to, abychom protestovali veškerá tato zařízení,“ dodal Prymula.

Dodržujte to, co máte

Ministr domovům pro seniory, léčebnám dlouhodobě nemocným i dalším sociálním zařízením doporučil dodržování již navržených hygienických opatření. A to i přesto, že řada z těchto míst už opatření dodržuje a zavedla je navíc dávno před tím, než to resosrt nařídil. Podle ministra to ale ne všichni plnili.

V pražské LDN má koronavirus již většina pacientů. Nákazu tam podle Vojtěcha nejspíš zavlekl personál

Koronavirus

„Znovu zdůrazňuji zákaz návštěv, zákaz vstupu dobrovolníků, omezení pohybu klientů, zrušení skupinových aktivit a pravidelné dvoudenní měření teploty, a pokud převyšuje pacient teplotu 37,5 stupně, tak musí být ihned izolován,“ apeloval Vojtěch na zaměstnance sociálních zařízení. Všechna by si měla vytvořit izolované prostory odpovídající minimálně 10 procentům jejich kapacit.

Pokud to jde, buďte doma

S náměstkem Prymulou oba vyzvali k tomu, aby pacienti s lehkým průběhem zůstávali v zařízeních a nebyli posílání do nemocnice, ty na to podle nich nemají kapacity.

„Naším zájmem je, aby klienti zůstali tam, kde je jsou, a nebyli hospitalizováni, tam mají být odesláni pouze ti, kteří mají závažný průběh. Za dodržování nastavených podmínek je to podle nás zvládnutelné a věříme, že budeme mít vyšší prevenci v šíření,“ uvedl Vojtěch.

Starší lidé jsou v souvislosti s koronavirem nejrizikovější skupinou. Z celkem devíti českých obětí podlehlo novému typu onemocnění osm lidí starších sedmdesáti let. Na nemoc zemřel i 45letý muž s rozsáhlým nádorovým onemocněním.

V Česku zemřelo už 9 lidí s koronavirem, dvě ženy z pražského domova seniorů

Koronavirus

Vláda již dříve přijala několik opatření, která mají zamezit nákaze u starších lidí. Ministři zakázali například návštěvy v domovech pro seniory nebo v LDN. Mezi 8. a 10. hodinou jsou také rezervovány větší obchody pro osoby starší 65 let.

Dosavadní opatření ale přesto nezabránila tomu, aby se koronavirem nenakazili starší lidé, kteří pobývají v některých zařízeních. Nakažené hlásí například na oddělení následné péče v pražské Thomayerově nemocnici nebo v domově důchodců na pražském Chodově.

ON-LINE: Babiš chce prodloužit nouzový stav. Nakažených v Česku je nově 2 279

Koronavirus

V České republice se k pátečnímu dopoledni nakazilo koronavirem 2062 lidí. Devět pacientů onemocnění podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám