Hlavní obsah

Bolševická cenzura, vrhli se poslanci na Filipa, když zakázal mluvit Pirátovi

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se ve čtvrtek večer pohádali kvůli tomu, že místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) přerušil vystoupení Piráta Jana Lipavského a odebral mu slovo. Udělal to při mimořádné schůzi, kde se řešil nákup zdravotnických pomůcek a intervence státu v soukromých firmách. Je to bolševická cenzura a návrat do 50. let, vmetli mu opoziční poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda komunistů Vojtěch Filip.

Článek

„Upozorňuji vás, že jste vybočil z tématu schůze. Nenuťte mě, abych vám vysvětloval jednací řád. Byl bych rád, abychom se k sobě chovali korektně,“ upozornil Vojtěch Filip Piráta Jana Lipavského.

Bylo to v době, kdy se projednával bod „Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílu v soukromých firmách a jiných zvažovaných intervencích“. Poslanec Lipavský v tomto bodě začal mluvit o kritizovaném návrhu vlády koupit až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings.

Chce stát zachraňovat Smartwings? Každý říká trochu něco jiného

Ekonomika

Právě to ale přišlo místopředsedovi Sněmovny Filipovi mimo téma. Bod se podle něj měl věnovat výhradně informacím o nákupu zdravotnických pomůcek.

„Pokud nesouhlasíte s mým výkladem a trváte na tom, aby o tom rozhodla Sněmovna, já vám odeberu slovo a můžeme o tom hlasovat,“ pokračoval přes Lipavského námitky Filip.

Bolševický cenzor

Poté, co odebrání slova Lipavskému hlasováním posvětila většina poslanců, pustili se do Filipa opoziční zákonodárci především z Pirátů, ODS a TOP 09.

„Když začal kolega Lipavský mluvit o čínských intervencích a aktivitách, tak jste mu odebral slovo. Ptejme se, jestli není místopředseda Filip náhodou podjatý. Beru to jako pokus o cenzuru v Poslanecké sněmovně,“ opřel se do Vojtěcha poslanec ODS Pavel Žáček.

Komunista Filip stále odolává sesazení z čela Sněmovny. Drží ho ANO a ČSSD

Domácí

„Bolševický cenzor tady odebírá slovo za to, že tu někdo hovoří o nákupu státu soukromých firem. Co si to dovolujete, pane Filipe,“ obořil se na něj poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Ze židle celá situace nadzvedla i poslance TOP 09. „Nic horšího jsem v životě neviděl,” reagoval Dominik Feri.

„Když opoziční poslanec mluví k věci projednávaného bodu a komunista mu, po vzoru 50. let a v roli řídícího schůze, odebere slovo, musel jsem zařvat ,fuj‘! Totální morální dno v přímém přenosu jednání Sněmovny,“ dodal jeho stranický kolega Vlastimil Válek.

Poslankyně Pirátů Olga Richterová situaci srovnávala s tím, že když dostane slovo premiér Andrej Babiš a má odpovídat na nějaké interpelace, tak také mluví mimo a v takové chvíli ho Filip nepřeruší. Nicméně její kolega, místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal naposledy Babiše vypnul.

Babiš při interpelacích odpovídal, na co se ho nikdo neptal. Pirát ho vypnul

Domácí

Celou situaci se rozhodl pauzou zklidnit šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Po dvacetiminutové přestávce se řízení schůze ujal šéf Sněmovny Radek Vondráček, který oznámil, že umožní Lipavskému jeho vystoupení dokončit. Lipavský v projevu poukazoval mimo jiné na nevyjasněnou vlastnickou strukturu společnosti Smartwings včetně jejích vazeb na Čínu a na firmy sídlící v daňových rájích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám