Hlavní obsah

Komunista Filip stále odolává sesazení z čela Sněmovny. Drží ho ANO a ČSSD

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Už po několikáté čelí místopředseda Vojtěch Filip (KSČM) výzvám na odvolání z čela Poslanecké sněmovny. Těm ale dosud odolává, především zásluhou hnutí ANO. Naposledy k odvolání Filipa vyzval šéf STAN Vít Rakušan. Dříve se o to snažil poslanec ČSSD Petr Dolínek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Svým vyjádřením překročil únosnou mez. Zpochybňování zásluh českých legionářů o samostatný stát, oslava totalitního komunistického režimu a tvrzení o tom, že česká společnost je prolezlá fašismem, zkrátka nelze tolerovat,” uvádí důvody pro odvolání šéf Starostů Vít Rakušan. Filip by podle něj Česko nejraději zaprodal Moskvě.

Rakušan proto navrhl usnesení, které by mělo směřovat k jeho odvolání a díky němuž by se Sněmovna distancovala od jeho výroků z posledních týdnů.

Šéf KSČM Filip si stojí za slovy o neofašismu českých politiků

Domácí

Reagoval tím na Filipova slova z rozhovoru pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda, kde místopředseda Sněmovny kritizoval odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 a označil ho za „zločinné".

Mezi Ruskem a ČR je nedůvěra, píše velvyslanec. Viní odvázané úředníky

Domácí

Filip současně pochválil i ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům padlým v boji s ruskými bolševiky. Zároveň nařkl tři pražské komunální politiky z neofašismu.

„Asi jim vadím,” napsal v sms Novinkám Filip.

Pekarová zatím neuspěla

Ze stejných důvodů se o Filipovo odvolání už začátkem května snažila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Je to proces, kdy může být odvolán jen na základě žádosti, kterou musí podepsat 80 poslanců. Předpokládám, že předseda Rakušan navazuje na to, co já tu už několik týdnů dělám,” řekla Novinkám Pekarová Adamová s tím, že sběr podpisů stále běží.

Filip by měl odstoupit z čela Sněmovny, vyzývá TOP 09

Domácí

„Pomáhá zájmům Ruské federace. Každý poslanec, kterému záleží na důvěryhodnosti Poslanecké sněmovny, by měl hlasovat o jeho odvolání,“ odůvodnila tehdy Pekarová Adamová.

ČSSD Filipovy postoje legitimizuje 

Za Filipa se tehdy postavil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že to není aktuálně na pořadu, jelikož je třeba řešit koronavirové zákony.

Šéfka TOP 09: Babiš nemůže chápat boj za otevření hranic. Tenkrát byl v Maroku

Domácí

Podle opozice ale bude záležet na tom, jak se k tomu postaví vládní sociální demokraté. „Je to otázka i toho, s čím vším se dokáže smířit ČSSD. Filip hájí ruské zájmy místo českých a ČSSD tím, že ho stále drží, jeho názory legitimizuje. Všichni se schovávají za ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, včetně pana předsedy Hamáčka,” pustila se do ČSSD Pekarová.

Hamáček: Odvolání Filipa nepodpoříme

Hamáček Novinkám řekl, že sociální demokraté jsou připraveni podpořit některé body Rakušanova usnesení, ale pro odvolání hlasovat nebudou „Jsme ochotní podpořit usnesení, které jasně vyjasní vztah k československým legionářům,“ potvrdil šéf ČSSD Jan Hamáček.

Babiš: S Hamáčkem to funguje dobře, zklamala mě Maláčová

Koronavirus

Zároveň ale vyloučil podporu pro odvolání Filipa z čela Sněmovny. „ČSSD dlouhodobě podporuje poměrné zastoupení v Poslanecké Sněmovně,“ dodal Hamáček.

Pokus o odvolání č. 3

O odvolání Filipa se před více než rokem snažil i poslanec ČSSD Petr Dolínek. Na jednání Sněmovny vyčetl Filipovi výroky o koncentračním táboře v Letech či návrh na to, že by se měli novináři veřejnoprávních médií volit.

Komunistický bafuňář, Filip by měl zmizet z vedení Sněmovny, ozývá se mezi poslanci

Domácí

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená Bohuslavem Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent naší spotřeby, to byl zločin,“ napsal Filip v srpnu 2019 na Twitter.

Do Filipa se Dolínek pustil také kvůli tomu, že údajně psal ve prospěch obviněného podnikatele Tomáše Horáčka na ústecký finanční úřad, přimlouval se u České správy sociálního zabezpečení, které zároveň vyhrožoval zapojením Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny i Nejvyššího kontrolního úřadu.

Dolínek následně začal sbírat 80 podpisů, aby mohl návrh na odvolání předložit na jednání pléna. To se mu ale nepodařilo.

Dolínek shání podpisy k sesazení Filipa. V ČSSD dostal košem

Domácí

Filipa tehdy podržel šéf dolní komory Radek Vondráček. „Je to zkušený politik, vyjadřuje se korektně. Chápu teď do určité míry, že jsou tu nějaká zjištění, ale já to znám jenom z médií a čekám na nějaké reálné výsledky," řekl tehdy novinářům.

Odvolání Vondráčka i Okamury

Na stole se během tohoto volebního období objevil i návrh na odvolání dalšího místopředsedy Poslanecké sněmovny, Tomia Okamury. Tehdy to bylo kvůli výrokům o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku. Ani ten však ve Sněmovně neuspěl.

Okamura v lednu 2018 řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám