Hlavní obsah

BIS: V případě Dukovan platí stanovisko bezpečnostní skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě plánované dostavby Jaderné elektrárny Dukovany platí stanovisko bezpečnostní skupiny, sdělil v pátek mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha. „Předpokládáme, že skupina připraví i vyhodnotí bezpečnostní dotazníky, které vyplní zájemci o dostavbu elektrárny,“ dodal.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Po páteční debatě Sněmovny se bude dalšími kroky ohledně dostavby v pondělí zabývat Bezpečnostní rada státu (BRS) i vláda.

„Stále platí stanovisko bezpečnostní skupiny, ve které jsou zastoupeny všechny tři zpravodajské služby a další instituce. Předpokládáme, že to bude ona, která připraví a také bude vyhodnocovat tzv. bezpečnostní dotazníky vypracované zájemci o dostavbu,“ sdělil mluvčí kontrarozvědky Šticha.

Další postup k dostavbě Dukovan projedná vláda i Bezpečnostní rada státu, slíbil Babiš

Domácí

Server iROZHLAS.cz loni uvedl, že podle českých tajných služeb a ministerstev vnitra a zahraničí zadávací dokumentace k výběrovému řízení na stavbu nového bloku dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu. Vládě podle serveru doporučovaly, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče.

Sedmnáctistránkový dokument, který rozhlas získal, nezmiňuje konkrétní firmy či země jako rizikové, odkazuje ale na květnové usnesení vlády. Podle dřívějších informací Deníku N jsou v tajném dokumentu označeny za možné strategické riziko firmy z Ruska a Číny.

Petříček proti Havlíčkovi: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR

Domácí

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pátek ve Sněmovně řekl, že na dotazníku pracují bezpečnostní složky, zmocněnec pro jadernou energetiku, ministerstvo průmyslu či ČEZ. „Poté, co bude odsouhlasen, odešle se všem potenciálním uchazečům. Máme na to řádově šest měsíců. Do 30. listopadu se očekává, že definitivně potenciální uchazeči projeví či neprojeví zájem,“ uvedl.

Tendr na Dukovany počká až na příští vládu. Čína v něm nebude, potvrdil Havlíček

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám