Hlavní obsah

Další postup k dostavbě Dukovan projedná vláda i Bezpečnostní rada státu, slíbil Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další kroky ohledně tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany posoudí v pondělí Bezpečnostní rada státu a následně i vláda. V pátek to ve Sněmovně slíbil premiér Andrej Babiš (ANO). Vyhověl tak tlaku opozice, kterou šokovalo čtvrteční oznámení ministerstva průmyslu a obchodu, že poskytne čtyřem vybraným zájemcům podklady k požadavkům včetně ruského Rosatomu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Svolám mimořádnou Bezpečnostní radu státu, v pondělí odpoledne to projedná vláda a budeme následně informovat opozici,” slíbil Babiš.

Postup ministerstva průmyslu obhajoval před poslanci vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který stojí v čele resortů průmyslu a dopravy. Naopak ostrou kritikou nešetřil koaliční ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

ČEZ v pátek osloví čtyři uchazeče o dostavbu Dukovan. Dokumenty dostane i Rosatom

Ekonomika

Ze čtvrtečního vyjádření plynulo, že Česko v souvislosti s dostavbou neosloví čínskou společnost CGN, ale pouze francouzskou společnost EdF, jihokorejskou KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom.

Před zapojením ruských a čínských firem na dostavbě elektrárny opakovaně varovaly tajné služby. Opozice Havlíčkovi vyčetla, že krok ministerstva obešel jak vládu, tak bezpečnostní komunitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám