Hlavní obsah

Bez razantních opatření můžeme mít 4000 hospitalizovaných denně, míní Chlíbek

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná protiepidemická opatření nestačí k tomu, aby se dařilo snížit reprodukční číslo pod jedna, vláda proto ve čtvrtek oznámila razantnější opatření. Podle epidemiologa a šéfa jedné z resortních pracovních skupin je takový krok nutný, abychom se vyhnuli černému scénáři, který by zahrnoval 4000 hospitalizovaných denně.

Foto: Fakulta vojenského zdravotnictví - Univerzita obrany

Epidemiolog Roman Chlíbek.

Článek

Ve středu přibylo rekordních 5335 nově nakažených, ve čtvrtek pak 5394 a raketově stoupá také počet hospitalizovaných pacientů, i těch ve vážném stavu.

Co Prymula neřekl: Do obchodů a provozoven maximálně ve dvou

Domácí

Podle epidemiologa a vedoucího ministerské pracovní epidemiologické skupiny profesora Romana Chlíbka je výrazné přitvrzení namístě, protože modely nejsou zrovna přívětivé.

„Reprodukční číslo opět stouplo na 1,21. V řadě krajů běží již nekontrolovaný komunitní přenos. Pokud nebudou razantní opatření, lze očekávat dle modelů až 8 tisíc nových případů denně a za celý říjen 130 tisíc a v jednom dni až 4 tisíce hospitalizovaných,” uvedl na Twitteru Chlíbek.

Pokud by takový scénář opravdu nastal a počet hospitalizovaných takto skokově rostl, hrozilo by v krátké době zahlcení zdravotnického systému.

Opatření, která dosud platila a měla za cíl snížit reprodukční číslo z hodnoty 1,2 pod hodnotu jedna, tak abychom výrazně zbrzdili šíření covidu-19 ve společnosti, jsou nedostatečná. Oploštění křivky se tedy zatím nekoná.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

Přiznávají to odborníci i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který proto ve čtvrtek vyhlásil razantní čtrnáctidenní zpřísnění opatření.

Nová opatření se týkají hlavně volnočasových aktivit, například divadel či kin. Zavřeny budou bazény, posilovny, muzea. Do obchodů bude možné chodit maximálně ve dvou. Restaurace budou mít otevřeno jen do osmi hodin večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám