Hlavní obsah

Bartoš obvinil Havlíčka, že ANO nechalo sledovat Rakušana

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu i dopravy Karel Havlíček (ANO) a předseda Pirátů Ivan Bartoš se v neděli názorově setkali v Partii Terezy Tománkové na Primě. Ačkoliv se jim na tváří, zejména Bartošově, tkvěl úsměv, téměř celá diskuse se nesla s nadsázkou ve znamení okopávání kotníků a zdvořilého zesměšňování. Tvrdě se střetli například v tom, kdo měl nechat sledovat předsedu STAN Víta Rakušana. Bartoš z toho obvinil hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Havlíček

Článek

Viditelný názorový rozpor nastal při diskusi ohledně možného sledování Bartošova koaličního kolegy a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. A také toho, co je ještě při vedení předvolební kampaně fér, a co už nikoliv.

Rakušan v týdnu vydal prohlášení, že má informace, že na něj mají být sbírány kompromitující materiály. Dít by se tak prý mělo na popud premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Mohli bychom se začít bavit o tom, proč předseda STAN Vít Rakušan vytáhl, že se cítí být ohrožen. Zdá se mi to absurdní. Že ho sleduje někdo z ANO, nebo Pirátů nebo jeho příbuzných,” uvedl Havlíček.

Je poptávka po mém sledování, řekl Rakušan

Domácí

„Pokud mám takový pocit, tak první, co udělám, tak to nezačnu křičet ukřivděně do médií, ale jdu na policii. Pokud tak neučinil a dělá tak přes média, buď trpí nějakým stihomamem nebo je to marketing,” dodal Havlíček.

Slova o možném stihomamu se Bartošovi nelíbila a jal se Rakušana bránit.

„Já si myslím, že ta poptávka tam regulérně byla, a zda to bylo od pana Babiše, jak tvrdí článek paní Slonkové, či od někoho jiného, to nezjišťuju. Ale sledovačky politických oponentů tady byly, pravděpodobně tu ještě jsou,” reagoval Bartoš.

„Myslel jsem, že to skončilo s Vítem Bártou a Věcmi veřejnými, ale nemám nejmenší iluze o tom, jakými metodami funguje hnutí ANO,” dodal Bartoš.

Ofenzivní Havlíček

Další střet nastal, když se Havlíček pustil do Bartoše a kolegy z jeho koaličního hnutí STAN kvůli rušení lokálních tratí ve středočeském kraji, kde vládne hejtmanka za Starosty Petra Pecková.

Havlíček to označil za amatérismus. Bartoš kontroval připomenutím kroky předchozí hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové za hnutí ANO.

Další půtky následovaly a očividně napětí mezi oběma diskutéry rostlo, i když se jej často snažili skrýt za líbivé úsměvy a posměšky.

Podle Havlíčka Piráti neustále „brečí, jak jdou všichni proti nim”, přitom si prý často svými kroky nabíhají na „smeč”.

Vysoké volební preference, které koalice Pirátů a Starostů pak podle Havlíčka nebyly způsobeny jejich vystupováním, ale aktuální situací a rozpoložením národu.

Bartoš: Evakuace ambasády přichází pozdě, otázka pomoci byla na stole týden

Domácí

„Získali jste relativně solidní podíl 27 procent v době vrcholící epidemie, ale při vším respektu to nebylo kvůli vaší pracovitosti, ale proto, že tu lidé byli frustrování, naštvaní,” pokračoval v cupování Pirátů Havlíček.

Na což Bartoš s širokým úsměvem na rtech reagoval slovy: „Bylo to kvůli vaší neschopnosti”. Od zhruba června předvolební uskupení prerefence padají, naopak Babišovu hnutí rostou. Podle posledních průzkumů by ve volbách ANO zvítězilo.

Havlíček si to nárůst obrácení trendů vysvětluje tím, že se ukázalo, že Česká republika si nyní stojí podobně jako ostatní evropské státy a nálada ve společnosti se mění.

„My přicházíme s nějakými tématy, vysvětlujeme, co bylo. Chápu, že nemůžete detailně říkat, co jste udělali, když jste u moci nebyli, ale na druhou stranu lidé vidí, co jste udělali v Praze (primátorem Prahy je Pirát Zdeněk Hřib pozn. red.) ve středních Čechách,” neodpustil si Havlíček další popíchnutí.

Bartoš opět reagoval pouze pousmáním. „To mě docela pobavilo. Chtěl jsem reagovat na výhradu programu, všechno ostatní jsou takové řeči,” podotknul šéf Pirátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám