Hlavní obsah

Babiš: V Česku je v menším procentu jihoafrická mutace, rozvolňujeme dost

Premiér Andrej Babiš (za ANO) v pátek během návštěvy velkokapacitního očkovacího centra v hale O2 universum v Praze uvedl, že v Česku se v menším procentu objevují případy nákazy jihoafrickou mutací koronaviru.

Babiš: V Česku je v menším procentu jihoafrická mutace, rozvolňujeme dostVideo: .

 
Článek

„Situace v nemocnicích stále není dobrá. Britská mutace způsobila velké škody. V menším procentu tu už máme i jihoafrickou mutaci. To nejsou dobré zprávy,” sdělil Babiš novinářům v očkovacím centru.

Babiš: Musíme se připravit na nutnost opakovaného přeočkovávání

Domácí

V této souvislosti proto znovu vyzval občany, aby dodržovali protiepidemická opatření.

Rozvolňujeme dost

„Podle mého gusta rozvolňujeme dost. Musíme pozorovat, co se stane po tom pondělí (v pondělí dojde k částečnému rozvolnění opatření - pozn. red.), a ministerstva školství a zdravotnictví by to případně měla řešit operativně. Můžu jenom apelovat na občany, aby dodržovali ta známá pravidla,” doplnil premiér.

V nemocnicích aktuálně leží 6144 pacientů s koronavirem, z toho v těžkém stavu jich je zhruba 1300. Rozvolňování by se mělo začít opět řídit aktualizovanými tabulkami protiepidemického systému PES, které má resort zdravotnictví v blízké době představit.

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů rozvolňování má být právě počet pacientů na lůžkách intenzivní péče (JIP). V prvním stupni by mělo být například orientačně na JIP 300 až 400 lidí, v druhém zhruba 600 lidí, ve třetím 800 a ve čtvrtém 1000.

Jak to bude se shromažďováním: Na poutě ano, na kroužky stále ne

Koronavirus

První rozvolnění současného lockdownu by mělo nastat v pondělí 12. dubna. Po skončení nouzového stavu má padnout omezení pohybu mezi okresy, ale například i zákaz nočního vycházení. Do škol by se měl vrátit rotačně první stupeň základních škol a do mateřských škol předškoláci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nynější vakcíny: do roka a dost

Lidstvo má možná rok či i méně, aby vyvinulo nové vakcíny proti covidu-19. Hrozí, že dosud použité očkovací látky ztratí do té doby účinek tváří v tvář novým...

Výběr článků

Načítám