Hlavní obsah

Nynější vakcíny: do roka a dost

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidstvo má možná rok či i méně, aby vyvinulo nové vakcíny proti covidu-19. Hrozí, že dosud použité očkovací látky ztratí do té doby účinek tváří v tvář novým variantám koronaviru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkování vakcínou od Moderny v očkovacím centru nemocnice v Říčanech. Ilustrační foto

Článek

Podle deníku The Guardian to vyplývá z průzkumu mezi epidemiology, virology a spe­cialisty na infekční choroby, který provedla koalice nevládních skupin People’s Vaccine Alliance, mezi jejímiž padesáti členy jsou lidskoprávní Amnesty International, charitativní Oxfam či Program OSN pro boj proti HIV/AIDS (UNAIDS).

V průzkumu mezi 77 vědci z 28 zemí si dvě třetiny účastníků myslí, že na vývoj nových vakcín zbývá zhruba rok. Třetina je skeptičtější a soudí, že je nutné je mít nejpozději do devíti měsíců.

„Každý den nové mutace“

Důvodem je hrozba nových variant koronaviru, které se nyní objevují a jež jsou nakažlivější, smrtonosnější nebo odolnější vůči dosud známým vakcínám.

Vědci již dlouho zdůrazňují, že ke zneškodnění hrozby covidu-19 je zapotřebí celosvětové očkovací úsilí. Šíření nemoci kdekoli ve světě totiž zvyšuje riziko vzniku mutací odolných vůči injekcím, čehož se obává i 88 procent dotázaných.

Opakovaná nákaza je častější, než se čekalo

Koronavirus

„Pokud nebudeme očkovat svět, ponecháme prostor pro další a další mutace, které by mohly vést k variantám, jež dokážou obejít naše současné vakcíny. Je v zájmu nás všech, aby měl každý člověk přístup k očkování bez ohledu na to, kde žije,“ soudí proto Gregg Gonsalves, docent epidemiologie z americké Yaleovy univerzity. Zdůrazňuje, že „každý den vznikají nové mutace“, z nichž některé jsou nebezpečnější než jejich předchůdci.

Současná generace vakcín představuje směsici starých a nových technologií. Zvlášť zajímavé je využití manipula­cí s ribonukleovou kyselinou (RNA), o které se opírají vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna. Vylepšit je lze totiž rychle, v řádu týdnů až měsíců.

Brazilská mutace viru ohrožuje celý svět, je mnohem nakažlivější

Amerika

Vzhledem k jejich ceně a nárokům na skladování však není pravděpodobné, že by tyto vakcíny byly dostupné chudším zemím.

Bohaté země jako USA či Británie již daly aspoň jednu dávku vakcín více než čtvrtině svých obyvatel a zajistily si desítky či stovky milionů vakcín. Naproti tomu i ne zcela chudé země jako Jihoafrická repub­lika či Thajsko dokázaly zatím očkovat sotva procento obyvatel a některé země s vakcinací ještě ani nezačaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám