Hlavní obsah

Babiš si pochvaluje konec testů zdarma. Proto máme očkovací boom, míní

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zvýšeným zájmem o očkování proti covidu-19 je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vládní rozhodnutí o ukončení testů hrazených ze zdravotního pojištění. K omezení úhrady preventivního testování dojde od 1. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Očkovací centrum bez objednání

Článek

Ukončení hrazení testů zvažovala vláda už dříve, nakonec o něm rozhodla tento týden. „To je ten hlavní důvod, proč je teď obrovský zájem o očkování,“ uvedl Babiš ve své nedělní relaci Čau lidi.

Vymezil se také proto slovům šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové pro sobotní Právo. Kandidátka na šéfku nové Sněmovny uvedla, že „jednoznačně nesouhlasíme s tím, že by se měly přestat proplácet testy“. „To je špatný krok, který vůbec nepovede k výsledku, který si ministr Vojtěch (ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch) slibuje,“ poznamenala.

Pekarová: Pnutí u Pirátů zasahuje do jednání o vládě

Domácí

„Opak je pravdou,“ reagoval v neděli Babiš, který zvýšený zájem označil za očkovací „boom”.

V pátek bylo po čase očkováno opět přes 30 tisíc lidí za den, zhruba dvojnásobek oproti předchozímu pátku. Z větší části šlo o třetí posilující dávky, ale nárůst je patrný i u těch, co přišli poprvé, bylo jich přes 9000.

Fronty u očkovacího centra na Chodově (záběry ze soboty)Video: Novinky

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí

Domácí

Test je vedle očkování a potvrzení o prodělání nemoci covid-19 jednou z možností, jak prokázat svou bezinfekčnost. Tu člověk prokazuje třeba při vstupu na různé akce nebo do bazénu, od listopadu by ji měl kontrolovat personál restaurací u hostů - bez dokladu by neměli být obslouženi.

Vláda rozhodla, že jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně budou mít nově hrazeny jen děti do 18 let, lidé po první dávce vakcíny a ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

Portugalsko vsadilo na velitele ponorky. Naočkoval skoro všechny

Evropa

Epidemie v Česku v posledních týdnech sílí. Babiš k tomu poznamenal, že se naplňuje horší scénář - stoupají počty hospitalizovaných i počty lidí na JIP.

Premiér v neděli opět povzbuzoval k očkování. „Vy se neočkujete kvůli vládě, ale očkujete se kvůli sobě a je to pro zdraví nás všech,“ poznamenal.

Roste počet lidí, kteří se covidem nakazili znovu

Domácí

Smysl to podle něj má, i když i očkovaní mohou nákazu přenášet. „Na zabránění přenosu je respirátor, ten zabrání 40 až 60 procent, a očkování ochraňuje život. Je jasné, že i očkovaní přenášejí covid, ale v podstatně menší míře a je to ochrana života,“ dodal.

Babiš také vyzval zdravotníky k podávání protilátkových koktejlů, které mohou při včasném podání zmírnit rozvinutí covidu-19 a jeho následky.

Nemocnice: Léků proti covidu je dost, řekněte si o ně. Hlavně včas

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám