Hlavní obsah

Roste počet lidí, kteří se covidem nakazili znovu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současně se zvyšujícími se počty nakažených roste také počet odhalených reinfekcí neboli počet lidí, kteří se covidem nakazili podruhé. Z celkových 3638 čtvrtečních přírůstků se ve stech případech jednalo o opakovanou nákazu. To je nejvíce od začátku roku.

Článek

Celkem se reinfekce potvrdila od 1. ledna u 5962 lidí, což vůči souhrnné statistice všech nakažených, kterých je letos zatím 990 tisíc, činí zhruba 0,6 procenta. Stejně jako počty nakažených a hospitalizovaných ale rostou i právě statistiky odhalených reinfekcí.

Vyplývá to z dat poskytnutých Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), jež si Novinky vyžádaly.

Vojtěch: Vývoj už jde podle rizikového scénáře. Na ministerstvu zůstanu, jak dlouho bude třeba

Domácí

Pro srovnání, například za celý červenec, který letos patřil k epidemicky nejklidnějším měsícům, se nákaza prokázala u 5966 nakažených, z toho reinfekcí bylo odhaleno 214.

Od října se ale počty nakažených začaly rychle zvedat a ke čtvrtku 21. října bylo diagnostikováno celkem 29 964 lidí. Z toho reinfekcí bylo 646, což odpovídá přibližně dvěma procentům z celkového počtu.

Dušek: Skutečný počet neznáme

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ale upozornil, že se jedná pouze o zachycené případy opakované nákazy, ve skutečnosti jich může být výrazně více. „To, co máme, jsou opravdu jen záchyty. Skutečný počet reinfekcí nemůžeme znát,” uvedl Dušek.

„Člověk se musel nakazit a být diagnostikován, pak se musel nakazit znovu a znovu být diagnostikován,” vysvětluje Dušek s tím, že ne každý znovu nakažený člověk mohl o nákaze kvůli chybějícím příznakům vědět.

Aby bylo možné přesně odhadnout reinfekce, musela by se podle Duška udělat na vybrané skupině obyvatel studie, kdy by například obyvatelé jednoho kraje byli sledováni po delší časové období.

Vojtěch: Opět hrozí omezování nemocniční péče

Domácí

Za růstem případů reinfekce může být více faktorů. Řada lidí covid prodělala před měsíci, kdy se mohla nakazit jinou variantou viru, než která se v populaci šíří dnes, což je varianta delta. Ta má díky své větší nakažlivosti větší šanci obejít již vytvořenou imunitu po prodělání covidu.

S odstupem od prodělání onemocnění, ale i očkování, klesá také míra ochrany proti viru, každý člověk má zároveň jinou hladinu protilátek, a tedy i ochranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu schválil zpřísnění koronavirových opatření. Dotkne se nošení ochrany dýchacích cest. Ta bude nově povinná i na...

Karanténa se zkrátí na sedm dní

Od 25. října bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zkrácena doba karantény pro lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, a to na sedm...

Výběr článků

Načítám