Hlavní obsah

Nemocnice: Léků proti covidu je dost, řekněte si o ně. Hlavně včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice vyzývají praktické lékaře i rizikové pacienty, aby se hlásili o léčbu monoklonálními protilátkami, pokud se nakazili covidem nebo byli v kontaktu s nakaženým a hrozí jim vážný průběh nemoci. Zásoby léků Regn-cov2 a Bamlanivimab jsou stále velké a bohatě stačí i při současné strmě stoupající křivce nákaz. „Nemá smysl ležet na JIP a být v ohrožení života, když máme lék,“ prohlásil ve čtvrtek v ČRo ředitel pražské nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Farmaceutka ukazuje novinářům lék bamlanivimab pro léčbu covid-19

Článek

Narážel tím na skutečnost, že mnoho nakažených seniorů nebo ohrožených pacientů, kteří by mohli léky dostat, o tom buď neví, nebo se zadrhnou u svého praktického lékaře.

Na drahé americké léky nemají nárok všichni nakažení. Omezující kriteria se však postupně zmírnila tak, že rozhodne-li ošetřující lékař, nemusí platit v odůvodněných případech vůbec. O to větší odpovědnost je na praktických lékařích, kteří jsou v tomto případě obvykle první, na koho se nakažení lidé obrací.

Hodina a je to

Podobný názor má primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka Hana Roháčová. „Samozřejmě musí pacienta poslat někdo z terénu, protože pacient o tom neví nebo si to nespojí, takže je to věc praktických lékařů a specialistů, kteří mají v péči rizikové pacienty,“ řekla Právu.

Šíří se vysoce nakažlivé formy viru, bez očkování by už byly nemocnice plné, říká Dušek

Koronavirus

Od dubna podstoupila na Bulovce zhruba hodinovou léčbu infuzí asi stovka lidí s covidem. „Malinko vyšší teď zájem je, není to ale nic dramatického,“ poznamenala Roháčová.

Podle Roháčové se teď denně dostane na jednoho až čtyři pacienty. Problém s dostupností léku nevidí, ani s kapacitami.

Zádrhel ale vzniknout může. „Bohužel ne všechna centra, která mají aplikovat monoklonální protilátky, je skutečně aplikují, když jsou potřeba, čili 24 hodin sedm dní v týdnu,“ řekla nedávno náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková ČT.

Koronavirová mapa: Přísnější režim ve školách hrozí i velkým městům

Domácí

V nemocnicích teď končí z většiny neočkovaní lidé. Podobný trend je patrný i mezi zájemci o protilátkové léky. „Větší zastoupení mají lidé neočkovaní, ale jsou mezi nimi ve značném množství i lidé starší, čtyři až pět měsíců po očkování,“ upřesnila primářka interního oddělení oblastní nemocnice Kolín Emilie Niedobová. Na infuzi k nim dosud přišlo 36 nakažených.

Nemusí být test, stačí kontakt

Monoklonální protilátky chrání před těžkým průběhem, který může skončit hospitalizací nebo dokonce smrtí. Určené jsou pro rizikové pacienty a seniory, u nichž to hrozí nejvíce. Zásadní je proto rychlé jednání. Jak Právo mnohokrát popsalo, léčba musí začít nejpozději desátý den od příznaků.

U rizikových pacientů stačí i prokazatelně úzký kontakt s nakaženým, pokud nejsou plně očkovaní, nebo je u nichž předpoklad, že ochrana po vakcíně není dostatečná. V takovém případě může praktik domluvit léčbu i bez toho, aby měl pacient pozitivní test na covid. Musí to být ale do čtyř dnů od posledního kontaktu s nakaženým.

„Některé pacienty, kteří byli odesláni na podání monoklonálních protilátek, jsme však rovnou přijali k hospitalizaci, což považujeme za vedlejší produkt. Dostali se do nemocnice o chvíli dřív, než by se jejich stav zhoršil natolik, že by je to ohrozilo na životě,“ přiblížila fungující praxi mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám