Hlavní obsah

Chystá se druhá část chytré karantény. Využije aplikace eRouška i Mapy.cz

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se chystá druhá část projektu chytré karantény. Využít by měla aplikace eRouška a Mapy.cz. Projekt podle něho zatím funguje dobře. Premiér to řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Záznam:TK k představení fungování projektu Chytrá karanténaVideo: ČTK

 
Článek

„Je to velice náročný projekt, který by se za jiných okolností připravoval léta,” sdělil na úvod premiér. Podle něho se nyní chystá druhá část projektu chytré karantény. Zapojena do ní bude aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrz mobilní aplikaci Mapy.cz, kteoru provozuje Seznam.cz.

„Já vím, že u nás doma nás všichni kritizují, ale důležité je, co si o nás myslí ve světě,” dodal Babiš s tím, že podle něho projekt funguje dobře.

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Software

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) tady koronavirus je i bude. „Měníme strategii. První vlnu epidemie jsme zvládli, ale musíme se připravit na druhou vlnu. Strategie bude muset být mnohem cílenější,” vysvětlil Vojtěch.

Klíčová je podle něho rychlost přijetí jakýchkoli opatření. „K tomu by měla pomoci právě chytrá karanténa,” přiblížil ministr.

Chytrá karanténa odhalí dvě třetiny kontaktů nakaženého, tvrdí epidemiolog

Koronavirus

Ta znamená aktivní přístup k odhalování nových případů nemoci covid-19, kdy se hygienici u nakaženého pacienta snaží s pomocí moderních technologií – na základě údajů z mobilních telefonů či z platebních karet – zjistit, s kým přišel za posledních pět dní do kontaktu.

Vytvoří se mapa míst, kde se nemocný pohyboval, a on sám se pak na jejím základě pokouší vzpomenout si na rizikové kontakty. Podmínkou je, že nakažený dá souhlas se zpracováním svých osobních údajů.

Prymula: Kritikům rozumím, ale chytrá karanténa má smysl

Koronavirus

Ministr vyzdvihl aplikaci eRouška, kterou si může každý stáhnout do svého telefonu. „Ta může velmi cíleně zjistit kontakty nakaženého pacienta. Byl bych rád, aby ji mělo co nejvíce lidí ve svých telefonech,” dodal Vojtěch.

Podle dřívějšího vyjádření epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by mohli hygienici tímto způsobem dokázat zachytit až 67 procent rizikových kontaktů.

Proti koronaviru mohou bojovat i majitelé iPhonů, eRouška je nově pro iOS

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám