Hlavní obsah

Babiš: Česko se o afghánské tlumočníky chce postarat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Česká republika se chce postarat o afghánské tlumočníky, kteří pomáhali české armádě, řekl v sobotu ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Podrobnosti nemůže sdělit, aby je nevystavil nebezpečí, dodal.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Řekl, že opozice by měla přestat s kritikou v této oblasti, protože ohrožuje lidi, kterým chce stát pomoc.

Podle předsedy vlády se potvrdilo, že odchod koaličních vojsk z Afghánistánu byl nesmysl. Potvrdil zároveň svolání Bezpečnostní rady státu na sobotní večer, která se bude situací v Afghánistánu zabývat.

Bezpečnostní rada státu se sejde v sobotu ve 20:00 na ministerstvu zahraničních věcí (MZV).

Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

Stalo se

O jejím konání v sobotu po zasedání krizového štábu MZV informoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který zároveň oznámil evakuaci českých diplomatů z kábulské ambasády na tamní mezinárodní letiště.

Podle Babiše bezpečnostní rada probere situaci v zemi. O záležitosti již v pátek večer jednal s Kulhánkem, se kterým je ve stálém telefonním spojení.

Vláda je v posledních dnech kritizována za pomalý postup při pomoci afghánským tlumočníkům, kteří českým vojákům na misi v Afghánistánu pomáhali.

Kabinet podle premiéra postupuje podle svého usnesení z konce července. „Já už jsme i psal na twitter, že by bylo dobré, aby to opozice nekritizovala, protože o tom nic neví a ohrožuje lidi, kterým my chceme pomoci,” řekl.

Smyčka kolem Kábulu se utahuje, Tálibán získal strategický bod

Blízký a Střední východ

Podle informací ČTK se pomoc má týkat asi dvacítky afghánských spolupracovníků a jejich rodin. Ministerstvo obrany tento týden oznámilo, že tlumočníky již vybralo a osloví je. Primárně jim chce nabídnout peníze, nevyloučilo ani přesun do ČR.

Pomoc se bude týkat lidí, kteří s armádou spolupracovali v poslední době. Pravděpodobně tak na ni nedosáhnou tlumočníci, kteří českým vojákům pomáhali před několika lety.

Babiš řekl, že Česká republika se určitě chce o afghánské tlumočníky postarat. „Ale já vám nemohu říkat ty detaily, ty operace, to bychom je fakt vystavili velkému nebezpečí,” uvedl.

K možné finanční pomoci se také nevyjádřil. „My se zkrátka o ně chceme postarat, pracujeme na tom, máme na to plán. Ale teď se situace zhoršuje, a proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu, protože nikdo asi nepočítal, že Tálibán bude tak postupovat,” poznamenal.

Tálibán je blízko Kábulu, dobyl Mazáre Šaríf. Vládní jednotky prchají

Zahraniční

„A samozřejmě my jsme to kritizovali od začátku, že je nesmysl odcházet z Afghánistánu a bohužel se to teď potvrzuje,” dodal.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek serveru iDnes.cz sdělil, že ČR nepřeruší i přes krizový vývoj v Afghánistánu deportace neúspěšných žadatelů o azyl.

Babiš tento postup potvrdil, s pomocí afghánským tlumočníkům podle něj tato situace nemá souvislost. „Z toho titulu, že je tam nějaká situace, tak my nezměníme tu naši politiku vůči ilegální migraci,” řekl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám