Hlavní obsah

Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

Praha
Aktualizováno

Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Od Tálibánu by jim hrozila smrt.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Vojáci v Afhhánistánu (ilustrační foto)

Článek

Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. V tiskové zprávě po mimořádném večerním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu to uvedli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), kteří se zúčastnili jednání.

Kulhánek již v sobotu po jednání krizového štábu MZV rozhodl o evakuaci dvou českých diplomatů na kábulské letiště. Evakuační lety jsou naplánovány na nejbližší dny. Tiskovou zprávu ČTK poskytlo tiskové oddělení úřadu vlády.

Rozvedené ženy se v Afghánistánu obávají nástupu Tálibánu

Zahraniční

Předsednictvo BRS podle tiskové zprávy projednalo vývoj situace v Afghánistánu a evakuaci české ambasády v Kábulu. „Dále rozhodlo o evakuaci zaměstnanců české ambasády z řad místních sil a afghánských tlumočníků,” uvedl úřad vlády.

Podle Babiše předsednictvo potvrdilo kroky, které budou následovat. „Děláme vše proto, aby se naši diplomaté vrátili v pořádku domů. Co se týče pomoci spolupracovníkům české armády, chceme se o ně postarat, pracujeme na tom a máme na to plán,” uvedl premiér.

Situace se podle něj rychle zhoršuje, proto svolal BRS. Opět zkritizoval stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu.

Podle Kulhánka Česko nyní podniká veškeré kroky, aby mohli čeští diplomaté bezpečně opustit Afghánistán. Odpoledne oznámil, že rozhodl o evakuaci ambasády.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Diplomaty na letiště doprovodili vojenští policisté, kteří mají ochranu ambasády na starosti. Jednotka KAMBA Vojenské policie je poslední českou vojenskou jednotkou, která v Afghánistánu zůstala.

„Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy. Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost,” uvedl ministr.

„Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit,” dodal.

Předsednictvo jednalo i o pomoci spolupracovníkům české armády. „Práce tlumočníků si vážím. O tlumočníky a jejich rodiny se postaráme. A ty, kteří projevili zájem o přemístění do ČR, přemístíme,” uvedl Metnar.

Evakuační lety budou podle tiskové zprávy probíhat v nejbližších několika dnech. Úřad vlády nechce do ukončení operace bližší detaily komentovat.

Babiš: Česko se o afghánské tlumočníky chce postarat

Domácí

Vláda byla v posledních dnech kritizována, že spolupracovníkům české armády v Afghánistánu pomáhá pomalu. Dnešní oznámení část představitelů opozice přijala pozitivně.

„Tohle je správné a jediné možné rozhodnutí, pokud chceme být bráni ve světě jako spolehlivý spojenec. Vláda by si ale měla uvědomit, že jde doslova o každou minutu,” uvedla například k pomoci místním silám pracujícím na české ambasádě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kriticky k postupu vlády se vyslovil bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Poznamenal, že vláda pomoc schválila koncem července.

„Od té doby rychle postupuje jen Tálibán. Pomoc lidem, kterým jde o život, proti tomu pokulhává. Vysíláme tím signál i současným či budoucím spolupracovníkům, jak si jejich práce vážíme,” napsal na twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám