Hlavní obsah

Babiš: Nedokážu si představit, že bych Šmardu představoval ve Vídeňské opeře

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Situaci na ministerstvu kultury a nejmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem řeší v pondělí ráno premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. I když Babiš navrhl Šmardu jmenovat ministrem kultury, nyní otočil a stejně jako prezident Miloš Zeman zastává názor, že Šmarda není kompetentní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš s Hamáčkem se mají sejít po jednání Bezpečnostní rady státu ve Strakově akademii. Tématem rozhovoru je situace na ministerstvu kultury.

Prezident po několikaměsíčních průtazích minulý týden oznámil, že ČSSD má místo Šmardy navrhnout na ministra kultury jiného kandidáta. Sociální demokraté ale na nominaci Šmardy trvají a hrozí odchodem z vlády.

Babiš sice 31. května navrhl prezidentovi, aby Šmardu jmenoval, teď se však připojil k Zemanovu názoru. Do Šmardy se strefoval v neděli večer na svém Facebooku. Šmardovi vyčetl, že při vzniku koalice hlasoval proti spolupráci ANO a ČSSD a veřejně odrazoval sociální demokracii od vlády.

Vadí, že neumí jazyky

„A po skoro třech měsících mediálních výstupů pana Šmardy souhlasím s prezidentem, že to není člověk, který je vhodný na kulturu. Je to specifický resort, na který je potřeba umět jazyky, reprezentovat, být vzdělaný, mít znalosti a být respektovaný odbornou veřejností. Takové charakteristiky mi u pana Šmardy prostě chybí a nejsem v tomto názoru osamocený,“ napsal Babiš.

„Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky,“ dodal premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Vláda má být podle Babiše jeden tým. Šmardovi také vyčetl, že ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) označil za Kalouska v sukni. Podle Babiše to jsou mediální výkřiky, které by se hodily do předvolební kampaně než do úst člena vlády.

Babiš: Šmarda by se měl vzdát nominace

Podle premiéra je jediným řešením sporu, že se Šmarda vzdá nominace na ministra kultury. Šmarda už však dříve říkal, že na funkci netrvá, ČSSD v čele s Hamáčkem se za něj ale postavila. Hamáček opakuje, že jeho strana trvá na dodržování Ústavy a že prezident nemá co kádrovat kandidáty na ministry.

V pátek Hamáček Novinkám sdělil, že pokud premiér Babiš stáhne nominaci Šmardy, bude to brát jako porušení koaliční smlouvy.

„Je trochu překvapení, že premiér, který prezidentovi Michala Šmardu sám navrhl, teď najednou změnil názor. Předpokládám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry. ČSSD trvá na dodržení koaliční smlouvy a Ústavy,“ uvedl Hamáček na Twitteru.

Výběr článků

Načítám