Hlavní obsah

Babiš nebude na projednávání zákona roku, zaskakuje za Zemana. Skandál, tepe ho opozice

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúčast premiéra Andreje Babiše (ANO) na jednání o rozpočtu je skandální, pustila se do předsedy vlády opozice. Nejdůležitější zákon roku se bude v prvním čtení ve Sněmovně probírat ve středu, Babiš se nezúčastní, protože je na zahraniční cestě v Japonsku, kde zastupuje Miloše Zemana.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman u interní kliniky pražské střešovické nemocnice, kam ve čtvrtek přijel na čtyřdenní rekondiční pobyt.

Článek

„To, že není pan premiér přítomen, je jen dlouhodobý trend, který ukazuje, že pohrdá parlamentní demokracií. Není to totiž místo, kde vidí jen kývající hlavy,” kritizoval premiéra lídr STAN Vít Rakušan.

Doslova za skandální to považuje i jeho stranická kolegyně Věra Kovářová.

„Samozřejmě že návštěva Japonska je velmi důležitá, ale pokud se pravidelně neúčastní jednání o rozpočtu, považuji to za skandální,” pustila se do premiéra Kovářová.

Opozice bez Babiše nemůže žít, ale já se vrátím, odráží premiér kritiku

Domácí

Záskok za prezidenta

Premiér Andrej Babiš je na návštěvě Japonska od soboty do čtvrtka. Na slavnostním ceremoniálu uvedení do úřadu nového japonského císaře Naruhita zastupuje prezidenta Miloše Zemana. Naopak právě prezident přijde zákon o rozpočtu do Sněmovny podpořit.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už naopak překvapený není. Považuje to za klasický přístup premiéra.

„Bývalo dobrým zvykem, že premiér u projednávání návrhu státního rozpočtu byl. Vadí mi to, ale v porovnání s tím, čeho se tato vláda dopouští, to považuji za marginální,” řekl Kalousek.

Babiš by musel zalézt pod lavici

To, že Babiš nedorazí, nepřekvapuje ani ODS. Premiér by se podle nich totiž musel veřejně stydět.

„Ani se nedivím, že se pro tu ostudu premiér jednání neúčastní, jelikož by se musel červenat nebo zalézt pod lavici. Všichni si vzpomínáme na rok 2014, kdy říkal, že sestavit rozpočet s deficitem je ostuda,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

Opozice dlouhodobě návrh rozpočtu pro rok 2020, který budou mít poslanci ve středu na stole, kritizuje. Vadí jim navržený 40miliardový schodek, málo peněz na investice a nedostatek financí do sociálních služeb nebo do školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám