Hlavní obsah

Babiš nazývá odpůrce nacisty a fašisty. Vyhrocená situace a agrese ho ale přitom mrzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na svém předvolebním mítinku nazval své odpůrce fašisty a nacisty. „To jsou voliči Spolu a PirSTAN. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ hlásal v jižních Čechách. Novinkám pak v pátek napsal, že ho mrzí, že je situace vyhrocená, i to, kolik je mezi odpůrci zloby a agrese.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše a předsedy ANO v Borovanech.

Článek

„To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ prohlásil směrem ke svým odpůrcům na svém předvolebním mítinku v jižních Čechách Babiš.

Jeho odpůrci na něj křičeli například „že ho policie zavře v září“, ať vypadne, či že je „udavač zas*anej“.

„Kde je policie? Proč tyhle agresory od nás neoddělí? Proč tady chodí? Hlavně si jich nevšímejte,“ řekl na mítinku vzápětí Babiš.

A dodal, že přišli jenom provokovat. „A můžou řvát, jak chtějí. Takhle vypadá demokracie (Markéty) Pekarové, (Víta) Rakušana a (Ivana) Bartoše – těch, kteří vyznávají Václava Havla a demokracii,“ hlásal do mikrofonu.

„Jsou zoufalí, protože vidí, jakou vládu zvolili. Naprosto neschopnou,“ doplnil.

Zásah policie prý neviděl

Na jednom z jeho posledních mítinků také policie v tříčlenné formaci zaklekla autistického chlapce, který odnesl Babišovi reprobednu, a odvezli ho na služebnu.

„Já jsem celý ten nešťastný incident neviděl. Od svých kolegu ale vím, že nějaký chlapec, který pískal a sprostě nadával mezi protestujícími proti nám, nám najednou sebral naši reprobednu a utíkal s ní pryč,“ napsal v reakci Babiš Novinkám.

Policie pod tlakem veřejnosti kvůli Babišovu turné. Rakušan je chápavý, Fiala znepokojený

Domácí

Kolegyně si toho podle něj všimla. „Doběhla ho a domlouvala mu, aby tu bednu vrátil. Vždyť je to krádež za bílého dne, že je mladý a proč by si měl zničit svůj život. Ten mladý ale na ni sprostě nadával. Toho si všimli další kolegové, kteří jí přiběhli na pomoc, a tak bednu pustil. To, že je v davu policie v civilu, jsme nemohli vědět. Co se stalo poté, víme jen z médií,“ popsal.

 „Mrzí mě, že je situace tak vyhrocená“

Nebyl to ale jediný incident na mítinku Babiše. Střety mezi odpůrci a podporovateli Babiše jsou poslední dobou časté.

„Mrzí mě, že je situace tak vyhrocená, kolik je mezi odpůrci zloby a agrese. To, že na akce vodí i malé děti v předškolním věku a dávají jim do rukou píšťalky a transparenty. Situace určitě není snadná ani pro policisty,“ napsal v SMS Novinkám.

Na Babišově mítinku v Domažlicích se popraly dvě ženy. Udeřila jsem ji v sebeobraně, řekla aktérka

Krimi

„I proto na každé zastávce vyzývám naše podporovatele, aby se nenechali vyprovokovat a nedošlo k žádnému konfliktu. A to samé bych ocenil i od předsedů vládních stran, jejich zástupci protesty proti nám často organizují,“ dodal.

A současně pozval také policejního prezidenta Martina Vondráška na jakoukoli jejich akci. „Budu moc rad, když si obrázek udělá sám,“ vzkázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám