Hlavní obsah

Policie pod tlakem veřejnosti kvůli Babišovu turné. Rakušan je chápavý, Fiala znepokojený

Zakleknutí autistického školáka policií na předvolebním mítinku Andreje Babiše (ANO) vyvolalo vlnu reakcí. Znechucený je šéf policie, rozhořčený a zděšený zase ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). A premiér Petr Fiala (ODS) požádal o důkladné prošetření.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Policista České republiky. Snímek z předvolebního mítinku Andreje Babiše

Článek

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,” uvedl na sociální síti premiér Fiala.

Šéf resortu vnitra Rakušan k incidentu na Twitter napsal, že chápe rozhořčení a zděšení veřejnosti. „Zcela ho sdílím,” poznamenal.

Policisté na Babišově mítinku zaklekli na autistického školáka

Domácí

„Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry,” uvedl.

Policie pak podle něj musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. „Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,” doplnil.

Vondrášek: Jsem znechucen

K zakleknutí autistického chlapce se mezi prvními vyjádřil i policejní prezident Martin Vondrášek. „Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem policie v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,” uvedl na Twitteru.

„Nepřipustím, aby příslušníci policie nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,” dodal.

Kalousek: Odpudivá lůza v policii 

Ostře jednání zkritizoval také bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). „V normální demokratické zemi by dnes už měl sbaleno jak policejní prezident, tak ministr vnitra. Já vím, že to není jejich vina. Ale je to jejich odpovědnost. Tahle odpudivá lůza jsou jejich podřízení, které platíme. A zneužívají pravomoci, které jsme jim svěřili,” napsal na sociální síť.

Reklama

Výběr článků

Načítám