Hlavní obsah

Babiš má nervy na pochodu, nechutný útok, zní z opozice

Praha

Poslanec lidovců Marek Výborný ve středu sdělil, že má premiér Andrej Babiš (ANO) nervy na pochodu, když se pustil do nezávislosti Ústavního soudu. Celkově se pak podle opozice jednalo o nezodpovědný a nechutný útok, který dokazuje, že premiér naprosto selhává v řízení České republiky.

Foto: ČTK

Tiskový brífink Andreje Babiše k rozhodnutí Ústavního soudu

Článek

„Je to naprosto skandální a nemístný útok na nezávislost Ústavního soudu. Premiér mluvil o tom, že je to účelové a politické rozhodnutí. To ale není pravda. Očekával bych, že řekne, že respektuje rozhodnutí soudu,“ sdělil Výborný.

Podle Výborného na premiéra dopadá nyní několik okolností: neúspěšné řešení koronavirové krize, průzkum Medianu a nyní rozhodnutí soudu.

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i Rychetského

Domácí

V nejnovějším volebním průzkumu Medianu totiž hnutí ANO dotahuje koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. Stejně tak si polepšila i koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „To se panu premiérovi nelíbí a má nervy na pochodu. To není dobře,“ řekl Výborný.

DOKUMENT: Zrušení částí volebního zákona

Dokumenty

Útok je nechutný, nejsme v Rusku 

Za nezodpovědné považují premiérovo vyjádření i Piráti. „Z úst hlavy vlády by takový útok na soudní moc vůbec neměl zaznít. Politici si nemohou ,objednat‘ u soudů, aby jim načasování nálezu vyhovovalo,“ napsali na Twitter.

Podle ODS premiér souhlasit s rozhodnutím ÚS nemusí. „Ale hysterické vystoupení a svalování viny na všechny ostatní jen dokazuje, že naprosto selhává v řízení naší země,“ napsali na sociální síť.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase Babišovi vzkázala, ať si uvědomí, že je premiérem demokratického státu, jehož pilířem je Ústavní soud. „Jeho útok na tuto instituci i pana Rychetského je nechutný a je pro mě teď ještě další motivací ho ve volbách SPOLU porazit. Nejsme v Rusku, pane premiére, uvědomte si to.“

Rychetský prezidentem? 

Na svolané tiskové konferenci Babiš prohlásil, že se soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Měnit pravidla v průběhu hry je podle něj nestandardní. Předseda soudu Pavel Rychetský není podle Babiše nestranným ústavním soudcem, snaží se ovlivňovat výsledky voleb a premiéra napadá v médiích.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

„Jsem si vědom, že (rozhodnutí soudu) musím respektovat a není proti tomu žádné obrany,“ uvedl Babiš. Vzápětí vyzval Rychetského, aby se vyjádřil k tomu, zda bude za opoziční hnutí STAN kandidovat za dva roky na funkci prezidenta.

První model s koalicemi: Dominance ANO je pryč, blok Pirátů a STAN je těsně za ním

Domácí

Šéf STAN Vít Rakušan to vzápětí odmítl. „To je mentální svět pana premiéra. Kšefty, kšeftíky, něco za něco, uplatit a nabídnout. To my neděláme, sorry jako. Tohle na podzim skončí,“ napsal na sociální síť.

Kalousek: Velký den Rychetského. Potvrdil své protiústavní jednání v Zemanově vládě

Domácí

Ústavní soud ve středu zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šanci kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne už na letošní podzimní sněmovní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám