Hlavní obsah

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i Rychetského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) obvinil Ústavní soud (ÚS), že se pokouší ovlivnit politickou situaci a znevěrohodňuje v očích veřejnosti ústavní systém. Babiš zaútočil i na předsedu ÚS Pavla Rychetského.

Tiskový brífink Andreje Babiše k rozhodnutí Ústavního souduVideo: ČTK

 
Článek

Premiér podle svých slov nevěří, že se strany na nové podobě zákona rychle dohodnou. Tvrdí, že rozhodnutí ÚS bylo motivováno politicky a jde o další krok k jeho odstranění. „Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky,“ řekl.

DOKUMENT: Zrušení částí volebního zákona

Dokumenty

Rychetského vyzval, aby se vyjádřil k tomu, zda bude s podporou hnutí STAN kandidovat na post prezidenta.

Babiš poukázal i na to, že současný předseda ÚS byl jedním z autorů stávající podoby zákona. V této souvislosti citoval i slova, s nimiž Rychetský návrh předkládal v Senátu, kde hovořil o demokracii coby vládě většiny, v níž musí mít menšina šanci stát se většinou.

Ústavní soud rozvrací politickou situaci, tvrdí Klaus

Domácí

Babiš připomněl argumenty, které uváděl proti změně zákona prezident Miloš Zeman. Citoval rovněž z disentního stanoviska čtveřice soudců, kteří se s verdiktem kolegů neztotožnili a poukazovali na načasování i údajný nedostatek času k vypracování stanoviska.

Podobně jako někteří další politici se podivil i nad tím, že dvě desetiletí mohla stávající úprava platit.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

ÚS vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 a zrušil část volebního zákona. Volebním koalicím tvořeným několika stranami či hnutími bude stačit stejně jako jednotlivým stranám překročit pět procent hlasů. Skončit má i zvýhodňování vítěze voleb při přidělování mandátů.

„Stanovení uzavíracích klauzulí pro koalice politických stran Ústavní soud shledal v rozporu s Ústavou,“ uvedl soud.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne tedy už na letošní podzimní sněmovní volby. Podle ÚS je dost času na změnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám