Hlavní obsah

Babiš: Hranice se Slovenskem a Rakouskem by se mohly otevřít do poloviny června

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se mohly opět otevřít hranice mezi Českou republikou, Slovenskem a Rakouskem 8. nebo 15. června. O tom, kdy se otevřou hranice s Německem, Česko zatím nejedná. Premiér to řekl ve středu Blesku.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

„8. nebo 15. června by se mohly otevřít hranice mezi Rakouskem, Českem a Slovenskem,” sdělil premiér s tím, že z Česka jsou hranice již otevřené. Vycestování ale omezují podmínky okolních zemí.

Hranice v Evropě začínají padat

Koronavirus

Zároveň Babiš řekl, že zatím není jasné, kdy by se mohly otevřít hranice se západním sousedem. „S Německem nejednáme, vypadá to tam epidemiologicky jinak,” dodal Babiš s odkazem na Bavorsko. To totiž s Českem přímo sousedí a je v něm několikanásobně více nakažených koronavirem než v tuzemsku.

Rakousko pak chystá otevření hranic s Německem 15. června.

Ideál: Češi v létě doma 

Podle Babiše by ale bylo ideální, kdyby Češi o prázdninách nikam necestovali. „Chceme, aby Češi zůstali o prázdninách doma a utratili tady své peníze,” zopakoval premiér. To by tak mělo pomoci nastartovat v tuzemsku ekonomiku.

Merkelová naznačila postupné otvírání hranic se sousedy

Koronavirus

Sám přitom měl jet na Maledivy, cestu mu ale kancelář odložila na příští rok. Nyní se tak chytá v srpnu do Řecka. „To už mi snad neodloží,” řekl Babiš.

Přehledně: Pravidla pro cestování do okolních zemí a kdy to půjde do Chorvatska

Koronavirus

Česko uzavřelo hranice se všemi zeměmi 16. března. Opět je ale otevřelo 27. dubna. Lidé tak mohou vycestovat za hranice, na cestě zpět ale musí doložit negativní test na covid-19. Ten nesmí být starší než čtyři dny. Bez něho pak musí do 14denní karantény.

Přestože ale mohou Češi vycestovat, do většiny okolních zemí je nevpustí. Kompletní seznam, kam a za jakých podmínek lidé mohu jet, lze nalézt na stránkách ministerstva zahraniční.

Reklama

Výběr článků

Načítám