Hlavní obsah

Přes hranice mohou od 11. května jezdit vlaky, autobusy i cizinci ze zemí mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od 11. května se obnoví železniční i autobusová doprava do zahraničí. V pondělí schválila vláda. Od stejného data budou moci na území Česka také cizinci ze zemí mimo EU, musejí mít ale negativní test na koronavirus.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přechod v Královci (ilustrační foto)

Článek

„Uvolňujeme restrikce i v dopravě. Navrhnu vládě od 11. května zrušit zákaz provozování mezinárodní drážní a autobusové dopravy,” uvedl v pondělí na Twitteru ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Následně vláda návrh schválila.

Mělo by tak být možné pro překročení hranice využívat například autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví. Zatím ovšem není jasné, za jakých podmínek by doprava do zahraničí měla fungovat.

Na čtyři dny lze vycestovat i s testem z ČR

Domácí

Zákaz mezinárodní dopravy pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě platí od 14. března. Někteří dopravci dříve avizovali, že v případě uvolnění vládního zákazu jsou připraveni rychle obnovit své mezinárodní linky.

Vláda v pondělí také rozhodla, že na území Česka budou moci od 11. května s negativním testem na koronavirus nového typu občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím. O uvolnění pravidel zavedených kvůli epidemii koronaviru informovalo ministerstvo vnitra.

„Jedná se například o sezonní zaměstnance v zemědělství či pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách,” uvedl úřad v tiskové zprávě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vláda před čtrnácti dny také umožnila lidem vycestovat za hranice České republice. Při návratu se ale musí prokázat negativním testem na covid-19. Ten nesmí být starší než 4 dny, jinak musí do 14denní karantény.

Problémem zatím je, že řada okolních států má uzavřené hranice pro cizince, a tudíž se Češi do většiny zemí stejně nedostanou. Seznam dostupných zemí lze nalézt na stránkách ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám