Hlavní obsah

Antivirus A i B se prodlouží do konce října, odklepla vláda

– Praha

Antivirus se prodlouží do konce října. V pondělí to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Program má pomoci udržet zaměstnance ve firmách a chránit je před propuštěním. Na Twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

„Vláda právě schválila prodloužení ,Áčka‘ i ,Béčka‘ z programu Antivirus do října. Stále totiž existují podniky, které potřebují pomoc,“ napsala na Twitter Maláčová.

V rámci Antiviru A vyplácí stát zaměstnavatelům příspěvek na mzdy zaměstnanců, kteří jsou v karanténě, a to ve výši 80 procent. Stejnou částku přispěje i na plat zaměstnanců, kteří pracují kvůli koronaviru v dočasně uzavřených podnicích.

Antivirus se může prodloužit jen o dva měsíce, připustila Maláčová

Domácí

Antivirus B je určen na mzdy zaměstnanců při omezení výroby a služeb kvůli výpadku pracovníků a surovin či kvůli poklesu poptávky. Stát vyplácí v rámci něho příspěvek, a to ve výši 60 procent mzdy.

Program od 12. března 

Program platí od 12. března a měl původně skončit na konci srpna, Maláčová ale už dříve avizovala, že bude prosazovat jeho prodloužení.

Antivirus se nejpozději v říjnu promění na kurzarbeit, řekl Havlíček

Ekonomika

V budoucnu by měl vládní program, zavedený kvůli epidemii koronaviru, nahradit takzvaný kurzarbeit, tedy zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas. Podle Maláčové by mohl být kurzarbeit zaveden od nového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám