Hlavní obsah

Antivirus se může prodloužit jen o dva měsíce, připustila Maláčová

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda napíná zaměstnavatele ohledně hlavní podpory pro udržení mnoha pracovních míst. Program Antivirus, který pomocí státních příspěvků na mzdy pomáhá bránit většímu propuštění, by kabinet mohl prodloužit jen o dva měsíce, tedy do října, a nikoliv až do konce roku, jak ministři dosud avizovali. V nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Rozhodnutí by mělo padnout na pondělním jednání vlády.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Maláčová Právu v pátek sdělila, že kabinetu v pondělí navrhne prodloužení Antiviru do konce roku. Program by jinak skončil na konci srpna.

„Musí to být už omezená doba, Antivirus zafungoval, ale zároveň nemůže fungovat donekonečna, podpora firem musí být dobře zacílena,“ prohlásila Maláčová. Antivirus je podle ní „nejvíc funkčním nástrojem vlády“ proti koronavirové krizi.

Po prodloužení Antiviru až do konce roku již delší dobu volají odbory i zaměstnavatelé. Někteří ekonomové by ale byli pro jeho co nejdřívější ukončení.

Od ledna příštího roku by měla podle plánu Maláčové v Česku začít platit nová pravidla kurzarbeitu, který by se využíval při případných krizích, epidemiích či přírodních pohromách. O jeho podobě bude jednat koalice a tripartita.

Ředitel služeb pro finanční sektor KPMG ČR a člen KoroNERV-20 Mojmír Hampl, který se dříve vyjadřoval také pro brzké ukončení programů Antivirus, v televizní debatě uvedl, že kurzarbeit by měl být zaveden co nejdřív. Program Antivirus, který bývá někdy označován jako kurzarbeitový, je podle něj spíše „keine Arbeit“, tedy nikoli zkrácená práce, ale žádná práce.

Antivirus se nejpozději v říjnu promění na kurzarbeit, řekl Havlíček

Ekonomika

Na dotaz, kdy bude projednáván kurzarbeit na vládě, Maláčová uvedla, že vláda se chce rozhodovat na základě dat, která ale podle ní nelze předvídat. „Chci kurzarbeit co nejdříve, nejpozději 1. ledna, aby byl funkční,“ zopakovala Maláčová. V tuto chvíli se podle ní čeká na zpětnou vazbu koaličního partnera.

Příspěvky čerpalo 57 tisíc firem na 769 tisíc zaměstnanců

Program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor. Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 000 korun superhrubé mzdy.

Vláda zváží prodloužení příspěvků na mzdy. Covid tu bude i na podzim, míní odbory

Domácí

Na příspěvcích A a B stát už zaměstnavatelům vyplatil 17 miliard korun. Rozdělilo si je 57 377 firem. Celkem dostaly téměř 1,8 milionu příspěvků na 769 625 zaměstnanců.

Podpora C představuje odpuštění odvodů sociálního pojištění za zaměstnavatele za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí. Podle dřívějších propočtů resortu práce by tříměsíční odpuštění pojistného mělo oslabit příjmy státu asi o 13,5 miliardy korun.

Zatím ale není jasné, zda by se tyto odvody měly odpustit i za další měsíce. „Stále se to řeší na úrovni koaliční rady,“ řekla k tomu v pátek Právu Maláčová. Možnosti odpuštění sociálních odvodů využilo v červnu 107 000 z celkem 186 000 menších firem, tedy zhruba tři pětiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám