Hlavní obsah

Agrofert: Europarlament si vymýšlí, europoslanci se nechali zneužít

Novinky, fia

Koncern Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše se ohradil proti pátečnímu rozhodnutí Evropského parlamentu, který drtivou většinou schválil rezoluci k možnému střetu zájmů českého premiéra. V prohlášení uvádí, že se evropští poslanci nechali zneužít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Agrofertu se nelíbí, že ho nikdo z EP neoslovil. „Už v době, kdy proběhla mise rozpočtového výboru do České republiky, nás nikdo nekontaktoval, i přes to, že jsme takové jednání nabídli,“ píše se v prohlášení firmy s tím, že v případě dialogu by usnesení nemohlo být schváleno.

Misi rozpočtového výboru do České republiky vnímá Agrofert jako zpolitizovanou, neprofesionální, neobjektivní a účelovou. „Navíc jde o hrubý zásah do probíhajících auditních řízení Evropské komise s Českou republikou, která se nás přímo týkají. Jde o očividný pokus tato řízení ovlivnit,“ tvrdí společnost.

Podezření, že ze zneužívání dotací je podle Agrofertu vykonstruovaná pomluva. „Na tom lze jasně demonstrovat, že si Evropský parlament své závěry doslova vymýšlí a opírá je o nepravdivá tvrzení,“ stojí ve stanovisku firmy, která je přesvědčená, že se poslanci Evropského parlamentu „nechali zneužít a zatáhnout k útoku na jednoho z největších zaměstnavatelů v České republice“.

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Evropa

Usnesení kritické k Babišovu možnému střetu zájmů schválili v pátek poslanci Evropského parlamentu jasnou většinou hlasů. Babiš podle nich zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování.

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Anketa

Věříte tomu, že většina europoslanců, která hlasovala pro usnesení kritizující Babišův možný střet zájmů, se nechala zneužít?
Ano
34,8 %
Ne
65,2 %
Celkem hlasovalo 12469 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám