Hlavní obsah

853 : 79. Oběťmi koronaviru v Česku jsou dominantně senioři

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři jsou při nákaze koronavirem nejohroženější skupinou, dokládají to data, která k 10. říjnu zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Z 932 úmrtí, jež byla k tomuto dni ve statistikách evidována v souvislosti s covidem-19, jich na starobní důchodce připadalo 853.

Článek

Data se vztahují k 10. říjnu, od té doby celkový počet obětí opět vzrostl na současných 1172 (k čtvrtečnímu odpoledni).

Z dat plyne, že druhou nejpočetnější skupinu zemřelých tvořili lidé pobírající invalidní důchod (21). Následují lidé, které statistici evidují v kolonce jiné povolání (16) a nezaměstnaní (8).

Registr rozlišuje celkem 45 oblastí či zaměstnání. V dalších kategoriích jsou již evidované počty zemřelých v počtu jednotek.

Ačkoliv nejpočetnější skupinou nakažených jsou od počátku epidemie žáci, studenti a učni, doposud mezi nimi nebyl zaznamenán případ úmrtí, který by souvisel s koronavirem. To platí i pro děti.

V posledních dnech v České republice dochází k exponenciálnímu nárůstu potvrzených případů. Úměrně tomu přibývají i hospitalizovaní a je pouze otázkou času, kdy se nárůst projeví v počtech úmrtí. Právě ty byly pro vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) klíčovým ukazatelem, kterým donedávna dokladovala úspěšnost České republiky při zvládání epidemie a obhajovala své kroky.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Aby se předešlo kolapsu zdravotnického systému kvůli zahlcení, plánuje vláda navýšit při nasazení armády kapacity lůžek mimo nemocnice. Použity budou postele uskladněné Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a nakoupit se mají i další lůžka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám